nedeľa, 01 december 2013 22:53

Stretnutie troch generácií stredného Gemera i Horehronia v Jelšave na Hrádku pri pesničkách

Napísal(a) Zuzana Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

jel IMG 3371aDňa 27.11.2013 v priestoroch hotela Hrádok pri Jelšave sa uskutočnilo v poradí už ôsme Stretnutie troch generácií pri pesničkách, ktorého garantom je mesto Jelšava s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s OO JDS Revúca.
Na podujatí sa zúčastnili poslanci BBSK: Eva Cireňová, primátorka Revúcej, Ján Šeševička, Ján Račák, viceprimátor Brezna, Alena Káanová, prednostka Okresného úradu v Brezne, starostovia obcí okresu Revúca a Brezna a zástupcovia sponzorov, ktorých privítal podpredseda OO JDS Dušan Ivan.
Milan Kolesár, primátor mesta Jelšavy privítal prítomných hostí i účinkujúcich a poprial všetkým pekný zážitok a dobrú pohodu. Poslanci BBSK Eva Cireňová i Ján Šeševička vyzdvihli význam podujatia na zachovanie kultúrnych tradícií a vyslovili prísľub, že i naďalej budú podporovať projekty podané na VÚC. Predsedníčka OO JDS v Revúcej zdôraznila, že stretnutie troch generácií je stretnutím priateľov z regiónov Gemera i Horehronia a je ukážkou, že seniori žijú zmysluplne a jeho cieľom je odovzdávať múdrosť, kultúrne tradície a dedičstvo cez láskou zaspievané krásne,

ľubozvučné slovenské pesničky mladším generáciám.
Moderátorka Mariana Gömöry uviedla kultúrny program prednesenou básňou – Spomienky na mladosť, a že na tie okamihy sa nezabúda, pripomenul Ján Bendo piesňou Ten múdry čas, dojímavo a s citom zaspievanou.
Piesne vedia v každom z nás oživiť spomienky, ktoré prináša život, sú mostom, ktorý spája ľudí. Slovenské ľudové piesne vzbudzujú u každého obdiv i uznanie, sú nenahraditeľným slovenským pokladom a vzácnou súčasťou ľudovej kultúry celého Slovenska.
jel IMG 3363aV kultúrnom programe vystúpili tieto súbory: Cirkevný súbor a. v. z Chyžného, Chabenec z Jasenia, Super babičky z Tornale, Spevácky súbor z Muránskej Lehoty, Dolinka z Revúčky, Brezinky z Polomky, Úsvit z Revúcej, Lehotianka z Dolnej Lehoty, Poľan z Muránskej Dlhej Lúky a Levenda z Muráňa.
Vedúcim súborov boli odovzdané Ďakovné listy a kytičky, ako spomienky na Stretnutie troch generácií v Jelšave.
V závere primátor mesta M. Kolesár poďakoval účinkujúcim za pekný kultúrny zážitok, predsedníčka OO JDS Z. Homoliaková poďakovala všetkým, ktorí sa na príprave podujatia podielali materiálne či finančne.
Vyvrcholením programu bola spoločne zaspievaná vianočná pieseň, ktorá priblížila pohodu a čaro VIANOC.
Nech znie aj vo Vás „Tichá noc, svätá noc, nech rozcíti Vaše srdcia, naplní šťastím, veď nastal čas pokoja a radosti a preto vážme si každý deň, ktorý máme, každý úsmev, ktorý dostávame a krásne chvíle Vianoc nech ostanú v nás po celý rok.
Zuzana Homoliaková
Fotografie: PhDr. Ján Bendo

 

Čítať 4960 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!