nedeľa, 22 apríl 2012 18:07

V Jelšave sa rozlúčili s dlhoročným odbojárom, vojakom II. svetovej vojny Jurajom Makom Doporučený

Napísal(a) Karol Szabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo veku nedožitých 90 rokov 11. marca 2012 zomrel v Jelšave dlhoročný odbojár, vojak II. svetovej vojny a partizán Slovenského národného povstania  pán Juraj Mak. Povolaním lesník, bol  celý život oddaný prírode a pôsobil na viacerých  miestach v blízkom okolí, aby  nakoniec zakotvil v Jelšave. Narodil sa 22.10.1922 v Heľpe. Počas II. svetovej vojny ako mnoho ďalších mladých  chlapcov,  aj on narukoval do Prvého  československého armádneho  zboru  v  bývalom ZSSR. Zaradený bol do 3. roty 1. úderného práporu 1. brigády, kde bol v boji ranený. Po vypuknutí  SNP  neváhal  a znova  pomáhal  v boji  proti  fašistickým okupantom. Pôsobil ako spojka partizánskeho oddielu

Vysoké Tatry,  ktorého  veliteľom  bol  Vasil Achmadulín. Po skončení vojny si v roku 1966 podal prihlášku do Slovenského Zväzu protifašistických  bojovníkov. Pracoval vo výbore organizácie a neskôr bol zvolený za predsedu ZO SZPB v Jelšave. 
Pán  Mak  bol  človekom  zásadovým,  nebojácnym,  priamym a svoje  sily,  um  a životné  skúsenosti  venoval  ľuďom,  medzi ktorými pôsobil. Výsledky jeho práce sú dnes pre nás odkazom i výzvou. Obdivovali sme jeho životnú vitalitu i jeho ochotu pomáhať všade tam, kde bolo treba. Bol studnicou nevyčerpateľných  rád  a skúseností.  Naplno  sa  venoval  protifašistickému odboju s cieľom viesť mladé generácie v mierovom duchu, vysvetľoval  a poukazoval  na  krutosti  a nezmyselnosť  vojny.  Za všetku  jeho činnosť, či už vo vojne alebo po nej bol ocenený mnohými vyznamenaniami, ako napr. Pamätná medaila ZSSR, Medaila SNP a ďalšími.
Úprimne mu ďakujeme za všetko dobré, čo urobil pre organizáciu SZPB, pre ľudí a spoločnosť. Česť jeho pamiatke!
Karol Szabo,
predseda ZOSZPB v Jelšave 

Čítať 3275 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!