×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/roznava/mima
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/materska/roznava/ucta
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/roznava/mima
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/materska/roznava/ucta
streda, 10 jún 2015 11:24

Čo vieme i nevieme o rožňavskej synagóge

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv synagoga 1arv synagoga 4Mesto Rožňava sa nachádza v banskej oblasti, kde po stáročia platil pre Židov zákaz usídľovať sa. Cisár Jozef II. síce povolil Židom prístup do miest, v získaní majetku im mestá bránili svojimi predpismi, pretože sa obávali ekonomickej konkurencie pre domácich. Až po roku 1849, kedy Uhorský snem Židov zrovnoprávnil, začali sa usadzovať aj v Rožňave. Začala sa písať história rožňavskej židovskej náboženskej obce, v ktorej sa Židia združovali. Prvým Židom, ktorý dostal povolenie bývať v Rožňave, bol obchodník Albert Glatter. Povolenie získal v roku 1850.

Už v roku 1858 mali Židia svojho rabína. Prvým rabínom, t. j. najvyšším duchovným predstaviteľom židovskej komunity bol Izák Deutsch, ktorého v roku 1874 vystriedal Leopold Lamberger. Posledným rabínom bol Leo Singer, ktorý zahynul v roku 1944.
V roku 1875 bola zriadená prvá židovská modlitebňa. Zanedlho po jej otvorení vznikli aj židovská škola, dobrovoľné združenie členov židovskej komunity Chevra-Kadischa a ženský spolok.

V roku 1881 žilo v meste z celkového počtu 4730 obyvateľov 257 Židov a pôsobilo tu i rv synagoga 1niekoľko židovských podnikov. Židia získali na námestí a na hlavnej ulici niekoľko domov, v ktorých si zariadili obchody.

Fasády domov na rožňavskom námestí dostali v tom čase prestavbami podobu, akú poznáme z historických pohľadníc, a ktorá sa v zredukovanej forme zachovala až do súčasnosti. Na prízemí domov pribudli typické drevené krámikové výklady.

Požiar v lete v roku 1890 zničil veľkú časť mesta. Obeťou ohňa sa stala aj židovská škola. Požiarom poškodenú modlitebňu Židia síce opravili, avšak vzhľadom na vzrastajúci počet židovského obyvateľstva rozhodla sa početná židovská obec postaviť modernú a reprezentatívnu synagógu – dom modlitby, dom učenia a spoločné miesto stretávania sa, symbol domova všetkých Židov. Na jej výstavbu zorganizovala zbierku. Medzi darcami nachádzame mená grófov Dionýza, Emanuela a Gejzu Andrássyovcov ako aj dedičský odkaz Jakuba Strausza. Zároveň vznikol stavebný výbor, ktorý vyhlásil verejnú súťaž na vyhotovenie nového návrhu modlitebne. Budovu synagógy postavil podľa víťazného projektu Nándora Kunfalviho zo Segedína rožňavský staviteľ Nándor Szilvássy, staviteľ reformovaného kostola a nemocnice Kosu-Schoppera v Rožňave.

rv synagoga 3Základný kameň synagógy bol položený 11. júla 1892. 29. augusta 1893 novú synagógu na Brzotínskej ulici slávnostne otvorili za prítomnosti hlavného župana a starostu mesta. Stála v tzv. Horváthovej záhrade, na mieste dnešného parkoviska pred VÚB.
Trinásť metrov vysoká dvojpodlažná budova rožňavskej synagógy s ústredným sakrálnym priestorom bola postavená z tehál v historizujúcom štýle s romantickými a maurskými prvkami. Mala obdĺžnikový pôdorys, dĺžku 22 metrov a šírku 12 metrov.

Po 2. svetovej vojne slúžila opustená synagóga ako sklad nábytku. Koncom 50. rokov bola táto stavba zbúraná pod zámienkou získania pozemku pre autobusovú stanicu. V roku 1970 bol zrušený aj židovský cintorín na Štítnickej ulici. Cenné náhrobníky boli prevezené do mestského cintorína, odkiaľ postupne zmizli.

rv synagoga 2Hmotné pamiatky židovskej kultúry, ktoré sú spomienkou na niekdajšiu pôvabnú budovu synagógy v meste Rožňava, dnes nachádzame v zbierkovom fonde Baníckeho múzea v Rožňave. Historický fond múzea je obohatený o Mojžišovu knihu – Desať božích prikázaní, ktorá bola umiestnená na vrchole stupňovitého štítu priečelia synagógy a o pamätnú tabuľu venovanú Františke Andrássyovej, ktorá bola pôvodne umiestnená v interiéri synagógy.

K zaujímavým predmetom v zbierkach múzea, ktoré dokumentujú rožňavskú židovskú komunitu, patrí aj pečatidlo rožňavskej židovskej obce, sederová misa, viažuca sa k sviatku Pesach, vyrobená v rožňavskej kameninovej manufaktúre a sklenené pivové fľaše s menom Eugena Rosenblütha, židovského veľkoobchodníka s pivom.
Z dostupných zdrojov spracovala Sylvia Holečková

 

Čítať 6241 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!