štvrtok, 12 jún 2014 20:01

Dodnes chodia na Rusadlie vo Vlachove mládenci v krojoch po dedine a stavajú máje slobodným dievčatám

Napísal(a) Mgr. Martina Gálová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vla maje1aMedzi ľudové tradície, ktoré sa na hornom Gemeri dodnes zachovali, patrí aj stavanie májov. V minulosti sa v každej dedine na túto tradíciu pamätalo a znamenala pre mnohých mladých ľudí pekný zážitok i spomienku na celý život. Napísala nám o nich pani Martina Gálová a svoju informáciu doplnila fotografiami Štefana Majerčáka, aby čitateľom stránky spríjemnili toto čítanie: "Stavanie májov vo Vlachove sa zachovalo pod názvom Rusadlie. Tento sviatok patrí k veľmi významným sviatkom kresťanstva a má u nás dlhú tradíciu. Slávi sa na 50. deň po Veľkej noci na oslavu zoslania Ducha Svätého. Tak ako kedysi sa chlapci už v sobotu ráno schádzajú s pílkami a sekerami, aby išli narúbať máje. Väčšinou sú to brezy, ktoré sa potom zdobia stužkami. Dievka, ktorá už má frajera, dostane červený smrek.
V minulosti však niektoré dievky ostali aj bez májov, hlavne tie chudobnejšie. Ich rodičia potom chodili kradnúť máje susedom, aby neostali v hanbe. 
Dnes chodia chlapci v krojoch po dedine a stavajú máje slobodným dievčatám. Najprv postavia veľký zdobený máj na ústrednom priestranstve obce a brezy na most do kostola. Pekne spievajúc s doprovodom harmoniky a huslí dievčatám postavia máje. Ony im za to

pripravia malé občerstvenie. 

Všetkým mládencom z FS Stromíš, ale aj ostatným, ďakujeme za záujem o zachovávanie týchto tradícií."

Mgr. Martina Gálová

Foto: Štefan Majerčák

 

Čítať 3735 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!