×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/jelsava/krst
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/jelsava/krst
nedeľa, 03 júl 2011 14:33

Lovecký spolok, ktorý v Jelšave vznikol v roku 1836 patrí medzi najstaršie združenia Gemera Doporučený

Napísal(a) M. Mračna
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Poľovníctvo je s Jelšavou a jej obyvateľmi historicky dlho spojené. Už pred niekoľkými storočiami patrilo Muránske panstvo, ktorého súčasťou bol aj jelšavský chotár, k najkrajším poľovníckym oblastiam vo vtedajšom Uhorsku. Lovecký spolok, ktorý v Jelšave vznikol v roku 1836 patrí medzi najstaršie združenia tohto druhu. Počas 175– ročnej histórie prešiel niekoľkými zmenami, ktoré si vyžadovala politická situácia v danom období. Z obdobia pred prvou svetovou vojnou sa nám nezachovali skoro žiadne dokumenty, takže činnosť loveckého spolku v tomto období je pre nás tak trochu zahmlená. V čase prvej československej republiky existoval Lovecký spolok

združujúci občanov mesta a dôstojníkov vtedajšej jelšavskej vojenskej posádky. 
Po druhej svetovej vojne bolo založené poľovnícke združenie Magnezitár,  ktoré obhospodarovalo jelšavský revír až do roku 1993. V tomto roku na základe prinavrátenia okolitých lesov do majetku mesta začalo 1.1.1994 svoju činnosť vykonávať Mestské poľovnícke združenie Jelšavan. Aj keď cesta historického vývinu poľovníctva bola dlhá a zložitá, nenarušila celistvosť jelšavského revíru a nepripravila  Jelšavčanov o chuť a radosť zo starostlivosti o zver žijúcu v ňom.
Poľovný revír v Jelšave tvoria poľovné pozemky o celkovej výmere 4096  ha, ktoré sú tvorené poľnohospodárskou pôdou o výmere 1021 ha, lesnou pôdou 3069  ha, vodnými plochami 2  ha, a ostatnými pozemkami 3  ha. Hlavným  druhom  zveri v Jelšave je srnčia zver chovaná v normovanom počte 66 ks, jelenia zver v normovanom počte 20 ks a diviačia v odporúčanom počte 22 ks. Ojedinele sa tu vyskytuje aj danielia zver. Zo šeliem je možné loviť vlka, líšku, psíka medvedíkovitého, kuny a jazveca. Pozorovať je možné medveďa, rysa, aj mačku divú. Počas 175- ročnej histórie poľovníckych spolkov a združení v Jelšave bolo ulovených mnoho hodnotných trofejí zlatých jeleňov aj srncov, strieborný vlk a množstvo medailových trofejí diviačej zveri. Najhodnotnejšia trofej ulovená v Jelšave bola v roku 1935 pánom Safcsákom.  Diviačie kly 136,8 b. C.I.C boli ako národný rekord prekonané až o niekoľko desaťročí.
Činnosť jelšavských poľovníkov nie je zameraná len na starostlivosť a lov zveri, ale aktívne prispievajú aj v iných činnostiach. MsPZ pravidelne usporadúva strelecké preteky v novovybudovanej strelnici na Gombiarke a pomáha mestu pri organizovaní rôznych akcií.
Vybudovaním oddychových miest na turistickej trase Jelšava - Hrádok, zorganizovaním chovateľských prehliadok trofejí a súťaží pre deti, naše aj z družobných miest, prispievajú jelšavskí poľovníci aj k osvetovej činnosti.
M. Mračna

Čítať 3083 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!