×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/skola/materska/rb/kovboji
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/skola/materska/rb/kovboji
sobota, 16 máj 2015 20:37

Mons. Stanislav Stolárik prevzal úrad diecézneho biskupa Rožňavskej diecézy

Napísal(a) TK KBS
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

stolarik biskup aMons. Stanislav Stolárik dňa 16. mája 2015 prevzal úrad diecézneho biskupa Rožňavskej diecézy. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska vo svojej správe. Do funkcie ho koncom marca tohto roka vymenoval pápež František. Hlava Katolíckej cirkvi v tento deň prijala zrieknutie vedenia Rožňavskej diecézy, ktoré mu predložil Mons. Vladimír Filo podľa normy kán. 401 §1 Kódexu kánonického práva (po dovŕšení 75 roku života). Kánonické prevzatie diecézy a uvedenie do úradu rožňavského diecézneho biskupa sa uskutočnila na slávnosť sv. Jána Nepomuckého, patróna diecézy v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave. Na slávnostnom akte sa zúčastnil apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana, biskupi, kňazi, rehoľníci, veriaci, rodina, predstavitelia štátnej správy i samoprávy, spoločenského i verejného života. 
Mons. Stanislav Stolárik, rodák z Rožňavy, kde sa narodil a bol pokrstený, prebral úrad diecézneho rožňavského biskupa po Mons. Vladimírovi Filovi, ktorý počas dnešnej slávnosti v katedrále sedel v jeho blízkosti. "Po 60 rokoch má Pán znova privádza do rodného mesta. Aké podivné je Božie pôsobenie," povedal v homílii

nový rožňavský biskup, v ktorej osobitne poďakoval svojim predchodcom. Ku katedre vyprevadil nového biskupa Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita, pri ktorom pôsobil ako pomocný košický biskup. Urobil tak po vstupných obradoch, privítaní hostí a po prečítaní pápežskej buly o menovaní nového rožňavského biskupa. V latinskom jazyku ju prečítal apoštolský nuncius na Slovensku, v slovenskom kancelár kúrie Martin Keruľ. V mene prítomných mu následne prejavil úctu v príhovore kňaz Rožňavskej diecézy Rastislav Suchý.

Stanislav Stolárik sa narodil 27. februára 1955 v Rožňave. Bol siedme z ôsmich detí rodičov Štefana a Júlie, r. Kočišovej. Vyrástol v Košiciach, kde získal základné a stredoškolské vzdelanie. V rokoch 1973 - 1978 absolvoval filozoficko-teologické štúdia na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave. Kňazskú vysviacku prijal 11. júna 1978 v Dóme sv. Martina v Bratislave za vtedajšiu Košickú diecézu. Pôsobil v Trebišove, Humennom, Prešove, Obišovciach, Čani a Humennom. V januári 2004 bol menovaný za titulárneho biskupa barikského a pomocného biskupa Košickej arcidiecézy. Biskupskú vysviacku prijal 20. marca 2004. Následne bol menovaný za generálneho vikára tejže diecézy a predsedu Liturgickej komisie Konferencie biskupov Slovenska. Svätý Otec František ho 21. marca 2015 menoval za diecézneho biskupa Rožňavskej diecézy.

(Zdroj: TK KBS)

 

Čítať 3720 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!