×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jelsava/jds/okt
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jelsava/jds/okt
utorok, 14 december 2010 15:08

Tohtoročný Večer strašidiel sa nám vydaril. Zabavili sme sa aj zasúťažili Doporučený

Napísal(a) Bc. Emília Simanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Podľa niektorých historikov je pôvod Halloweenu v predkresťanských keltských zvykoch. Podľa nich sa totiž 1. novembra končila vláda boha slnka a začala vláda boha smrti. Pritom putovali duše tých, ktorí minulý rok zomreli do ríše smrti. Masky stríg a oheň mali ľuďom pomôcť zahnať zlých duchov a démonov a viesť dobré duše do ríše smrti. Írski mnísi sa týchto predstáv chytili a v 8. storočí ich preniesli na kresťanský sviatok v dnešnej dobe známy ako Deň všetkých svätých.
To, ako sa Halloween stratil z európskej tradície a preniesol sa do Ameriky,  nie je celkom známe. No znova sa čoraz viac  objavuje aj na Slovensku a aj v celej Európe. Pripomenuli sme si ho aj na našej

základnej škole v Jelšave 28. októbra 2010.
V neskorom popoludní sa dopravné ihrisko zmenilo na dvor hier a kúziel, kde sa zhromaždili rôzne strašidlá, ježibaby, múmie, duchovia a iné strašidelné masky. Staršie ježibaby (pani učiteľky), sprevádzali strašidielka  rôznymi prekážkami a  namáhavými úlohami, aby zistili ich silu a obratnosť.
Prvá disciplína s názvom metloninbus, bola veľmi náročná a nebezpečná, ale pre strašidlá, ktoré ovládajú let na metle, bola ľahko zvládnuteľná. Úlohou strašidielok bol štafetový let na metle okolo veľkých pálivých ohňov. Druhá nebezpečná disciplína sa uskutočnila v temnej, chladnej jaskyni, plnej netopierov. 
Úlohou strašidielok bolo chytiť čo najviac  upírskych netopierov na večeru starším ježibabám. Pri tretej disciplíne číhal na strašidielka čarodej Lord Voldemort, najväčší z čarodejov. Úlohou strašidielok bolo trafiť Lorda Voldemorta čarovnou guľou a zakliať ho. Po úspešne zvládnutých úlohách si strašidielka zatancovali  stoličkový tanec a keď dvor kúziel zahalila tajomná tma, strašidielka hľadali v útrobách zeme poklad, ktorý si spravodlivo rozdelili. Strašidielka v ich skúške odvahy boli podporiť aj rodičia.













Tohtoročný zraz strašidiel sa nám vydaril, zabavili sme sa aj zasúťažili a sľúbili sme si, že sa takto stretneme aj o rok. 
Deťom sa starý keltský zvyk páči, no a my dospelí urobíme všetko preto, aby boli  naše deti šťastné a veselé.

                                                                    Bc. Emília Simanová, 
vychovávateľka
Fotografie: Ing. Bibiana Jankóšiková



































{jcomments on}

Čítať 2775 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!