utorok, 09 február 2016 12:16

725 rokov prvej písomnej zmienky o Rožňave

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

starý erb rožnavy 1aV roku 2016 si pripomíname 725. výročie prvej písomnej zmienky o Rožňave. Najstaršou písomnou zmienkou o Rožňave je listina kráľa Ondreja III z 3. februára 1291, ktorou poveril Jágerskú kapitulu, aby v spolupráci s kráľovským zástupcom vytýčila hranice obce Rosnoubana. 

Ďalšími listinami Ondrej III. potvrdil donáciu Rožňavy v jej starých hraniciach i nového majiteľa mesta, ktorým sa stal arcibiskup Ladomír a ostrihomské arcibiskupstvo. Skutočnosť, že panovník daroval Rožňavu, svedčí o bohatosti tohto územia i o vysoko vyvinutej produkcii striebra, ktorá mala arcibiskupovi nahradiť straty vzniknuté pri obrane kráľovských záujmov. 

Donácia Rožňavy ostrihomskému arcibiskupovi v roku 1291 znamenala začiatok procesu premeny banského mesta na mesto zemepánske. Neskôr, v roku 1320, kráľ Karol Róbert z Anjou donáciou potvrdil majiteľa Rožňavy a v donácii z roku 1323 spomenul už aj zlaté bane. Pôvodná donácia Ondreja III. sa tak rozšírila o výnos zlatých baní. Rožňava sa stala zemepánskym mestom ostrihomského arcibiskupstva, a to až do založenia biskupstva v Rožňave v roku 1776.
Sylvia Holečková

 

Čítať 4473 krát Naposledy zmenené utorok, 09 február 2016 12:36

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!