sobota, 12 január 2019 11:55

Čiernopotočania si pochutili na kapustnici z vlastného dvora Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Čierny Potok. Veľká obec s malým počtom obyvateľstva na juhozápade Gemera sa musí vysporadúvať s dobou. V obci postupne zatvorili krčmu a po čase aj obchod. Všemocné „hypermarkety“ zlikvidovali drobné obchody. Obyvatelia z obce tak musia základné kuchynské polotovary chodiť nakupovať do susedných obcí, ktoré sú najbližšie 2,5 km. Ani tam však nedostanú čerstvú zeleninu, ovocie a o mäse ani nehovoriac. Chtiac-nechtiac „kapitalistický blahobyt“ obyvateľov prinútil k návratu do doby svojich rodičov. Tak sa upravili staré chlievy, kde boli zbúrané tam postavili nové a začali chovať prasiatka, sliepočky, húsky, ovečky, kozičky a poniektorí aj kravky a koníky. Nuž a senko, ani obilie nedostať v hypermarketoch. Tak sa začali obrábať záhrady, aj políčka, začali sa vytyčovať „elekro-oplotky“ a chovať ovečky, kravičky, kozičky.

Rozpomenili sa na svojich rodičov a začali pestovať zeleninu vo vlastnom, vyrábať tvaroh, syr, mliečko z vlastného a prebytok predávali susedom, alebo čarovali za vajíčka, mäsko z vlastných chlievov. 

Pred rokom založili šikovné žienky - gazdinky (niektoré už na dôchodku) záhradkársku organizáciu v obci. Že ich zámer bol správny, dosvedčuje aj prvá výstava záhradkárov v obci, ktorú usporiadali v obci v septembri 2018 a stretla sa s mimoriadnym úspechom.

Tak pred Vianociami 2018, konkrétne 15. decembra pozvali všetkých obyvateľov obce a ich rodiny na „Zdravú, záhradkársku predvianočnú kapustnicu“ do bývalej školy, dnes kultúrneho domu. O tom, že záhradkárky okrem korenín, soli použili všetky potrebné suroviny z vlastnej produkcie, dosvedčili samotní konzumeti, ktorí po jej koštovke si dávali „dupľu“. Zapíjali domácim vínkom a domácim kalvadosom z ovocia, ktorého bolo vlani nadbytok.

Záhradkárska kapustnica chutila o to viac, že sála bola vyzdobená v krásnom vianočnom rúchu a o program s koledami a sviatočnými básničkami sa postarala odvážna mlaď. Po dobrej večeri pri speve a hudbe si väčšina aj zatancovala. O peknej vydarenej akcii svedčia aj priložené fotografie. Pani starostka obce Svetlana Šufliarska Zaušková, poďakovala organizátorom zo zväzu záhradkárov za prípravu a uskutočnenie tejto krásnej a vydarenej akcie a vyslovila želanie, aby to bol základ budúcej tradície.

Poďakovala predsedníčke ZO Slovenského zväzu záhradkárov v obci pani Helene Stankovej a členom výboru Zuzane Hriňovej, Mgr. Helene Hláskovej, Oľge Hukelovej, Ing. Anne Sebíňovej, Darine Gibaľovej a ďalším členom organizácie za prípravu, výzdobu miestnosti, navarenie kapustnice, všetkým členkám záhradkárov, ktoré napiekli sladkosti na stôl, "vincúrom“ a „páleničiarom“ za „grády“, ktoré prispeli k dobrej nálade a deťom za pekný program.
Popriala všetkým pekné vianočné sviatky, šťastný, úspešný a spokojný nový rok 2019.
Rozlúčila sa s prítomnými pozdravom „Dovidenia o rok pri záhradkárskej kapustnici!"

Foto autor príspevku.
JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1847 krát Naposledy zmenené sobota, 12 január 2019 16:09

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!