utorok, 12 február 2019 19:09

Srdce na dlani aj pre Gemerčanov Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keď mi prišla pozvánka na odovzdanie ocenení Srdce na dlani 2018, sám som bol zvedavý predovšetkým na to, kto si príde 4. februára 2019 do Košíc z môjho rodného gemerského regiónu okrem mňa také ohodnotenie prevziať. Áno, všetkých ocenených bolo naozaj veľa. Na otvorení sa za celý kraj spomínalo číslo vyše sto. A z toho aj pre mňa vyplývalo, že organizátori z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja a vedenie Košického samosprávneho kraja si dali veľmi záležať, aby aspoň takto dali najavo, že si dobrovoľníkov vedia vážiť, pretože svojím mimoriadnym nasadením pri vykonávaní dobrovoľníckej činnosti prispievajú k pozitívnej zmene života jednotlivcov alebo skupín. Bol som príjemne prekvapený, že veľkú väčšinu z prítomných dobrovoľníkov tvorili mladí ľudia z celého kraja.

Všetkým sa od každého z prítomných dostalo potlesku ako uznanie toho, čo doteraz spravili. Prítomných dobrovoľníkov vo svojom vystúpení vyzdvihol aj predseda KSK Rastislav Trnka.

Z rožňavského okresu sme boli zastúpení siedmi. Medzi nimi ocenenie Srdce na dlani 2018 si prevzala mladá študentka z Obchodnej akadémie v Rožňave a pätica študentov z viacerých rožňavských stredných škôl, ktorí boli organizovaní ako Rožňavský mládežnícky parlament, ktorých prichýlilo Centrum voľného času v Rožňave. Obdržali Ďakovný list organizátorov, ktorý si treba vážiť rovnako, ako keby boli vo svojej kategórii zvíťazili.

Som presvedčený, že všetci si ocenenia zaslúžili a dali tak príklad aj iným prejaviť sa dobrovoľníckou činnosťou.

ke albertova 20190204 165933 1aPaťka Albertová

Dobrovoľníčka celým telom aj dušou. Poukazuje na to, ako sa ľudia majú mať radi a prostredníctvom dobrovoľníctva rozdávať radosť. Už od svojich trinástich rokov organizovala v Rožňave dni objatí, kedy dokázali rozdať aj 40 tisíc objatí v jeden deň v zariadeniach sociálnych služieb.
Pomáha pri všetkom, čoho sa vo svojom zdravotnom stave môže zúčastniť. Okrem toho vlieva optimizmus všetkým telesne postihnutým.”Lieta” po svete, tancuje a ukazuje, ako vozíček nie je príťaž.
Na druhej strane však taktiež dáva verejnosti najavo, kde sú bariéry, nie tie ľudské, ale tie ozajstné – prečo na letiskách nie sú pre vozičkárov plošiny, alebo ako cez neodprataný sneh....
Stará sa o zbierky 2% z dane, realizuje často také aktivity, ktoré na Gemeri nerobia ani ľudia s väčšími fyzickými silami. Pre tento okres je príkladom toho, ako dobrovoľníctvo aj bez nôh dostať na nohy.

Rožňavský mládežnícky parlament

ke poliacik 20190204 163557 1Nominácia tohto parlamentu, ktorý tvoria študenti (na obrázku zľava) Samuel Horáni (SOŠT), Boglárka Kovácsová (OA), Jessika Stoklasová (SZŠ), Peter Poliačik (GPJŠ) a Adrian Žemlička (SZŠ) bola taká rôznorodá, že bolo ťažké zhodnotiť, do ktorej kategórie sa hodia najviac. Je dôležité povedať, že ide o mladých ľudí, ktorí sú srdcom Gemera a pripravujú mnoho environmentálnych, ale aj kultúrnych, spoločenských či sociálnych aktivít. Pomáhajú pri realizácií študentských plesov, vytvárajú program pre deti počas rožňavského kultúrneho leta a vždy sa vedia spojiť pre dobrú vec a napr. vyčistiť svoje okolie, či zorganizovať v rožňavskom okrese brigádu na pomoc prírode. Títo mladí ľudia sú jedným z hlavných kontaktov pre všetky strešné organizácie, ktoré chcú v okrese Rožňava realizovať svoje aktivity. Dávajú správny príklad svojmu okoliu, ako aj svojim rovesníkom.

Ondrej Doboš

 

Čítať 1685 krát Naposledy zmenené streda, 13 február 2019 09:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!