utorok, 08 február 2022 10:58

Vo výstavných sieňach Radnice na Námestí baníkov v Rožňave otvorili autorskú výstavu Eszter Pósch Doporučený

Napísal(a) E. T.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci Dní mesta Rožňava bola 3. februára 2022 vo výstavných sieňach Radnice na Námestí baníkov v Rožňave otvorená autorská výstava Eszter Pósch.

Jej otec Dr. József Pósch bol váženým občanom mesta, advokátom, mestským notárom a v rokoch 1908-1923 starostom mesta Rožňava, na prelome storočia bol redaktorom rožňavského týždenníka „Sajó Vidék“ (Región Slanej), V roku 1932 vydal v rožňavskej tlačiarni Gömöri Nyomda „A Rozsnyói Társalgási Egylet története 1831-1931“ (Storočné dejiny Rožňavského besedného spolku 1831-1931).

Samospráva mesta Rožňava si ho ako doteraz jediného z doterajších starostov mesta 3. februára 2022 uctila udelením titulu Čestný občan Rožňavy in memoriam.

Eszter Pósch sa narodila v Rožňave 11. januára 1911 ako piate dieťa Dr. Józsefa Póscha a Erzsébet Stech.

rv posch 5962

Základné vzdelanie získala v rodnom meste a v štúdiu pokračovala na Pedagogickom inštitúte v Budapešti, kde získala diplom z pedagogiky. Po odbornej príprave v ateliéri Istvána Szőnyiho bola prijatá na Vysokú školu výtvarných umení v Budapešti, kde bola 5 rokov žiačkou výtvarného umelca a profesora Oszkára Glatza. V roku 1938 absolvovala a získala diplom z výtvarného umenia a pedagogiky. V rokoch 1938-1945 učila výtvarnú výchovu a dejepis v chlapčenskej a dievčenskej škole v Rožňave. V roku 1941 sa vydala za Istvána Gérecza, riaditeľa Evanjelickej meštianskej školy v Rožňave. Z manželstva vzišli tri dcéry: Éva, Eszter a Mária.

rv 5969 a11. septembra 1945 sa rodina presťahovala do Budapešti. Byt a prácu na základných školách sa jej podarilo získať v mestskej časti Kispest. V 50. rokoch zužitkovávala svoj výtvarný talent a vedomosti pri vyučovaní výtvarnej výchovy a vzdelávaní detí. Svojej kariéry výtvarnej umelkyne sa kvôli starostlivosti o rodinu a výchovy troch detí musela vzdať.

Ako uznanie jej práce na poli pedagogiky a výtvarného umenia bola Eszter Pósch po dlhé roky vedúcou Združenia učiteľov výtvarnej výchovy v Budapešti a bola poverená aj vedením obvodného krúžku výtvarnej výchovy a rv 1644328088439 avzdelávania talentovaných detí. Jej tematicky a podrobne vypracované plány vyučovacích hodín slúžili ako vzor učiteľom výtvarnej výchovy.

Výstava Eszter Pósch je jedným zo série podujatí k ucteniu si pamiatky významnej rožňavskej rodiny a osobností. Iniciátorkou a kurátorkou výstavy je Dr. Gabriela Görgeyová, ktorá v úzkej spolupráci s rodinou Póschovcov žijúcich v Budapešti, ale hlavne s dcérou výtvarnej umelkyne pripravili a realizovali výstavu, ktorá z maliarskej palety prenáša na plátno atmosféru rodného mesta z medzivojnového obdobia, rodinné portréty, krajinky a rv 1644328088456 azátišia. Časť výstavy je venovaná memorabíliám rodiny Póschovcov.

Pod gesciou mesta Rožňava, v spolupráci s rodinou a Občianskym združením Pre partnerské mestá Rožňavy sa predstavuje milovníkom umenia ďalšia osobnosť z dejín výtvarného umenia v Rožňave.

Výstava vo výstavných sieňach na I. poschodí Radnice bude otvorená do 15. apríla 2022. Jej návštevu sprostredkováva Turistické informačné centrum v Rožňave.

 

 E. T.

Čítať 805 krát Naposledy zmenené utorok, 08 február 2022 16:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!