štvrtok, 15 jún 2023 14:56

"Hviezdy nad Muráňom" – Pozorovanie nočnej oblohy v divokej prírode Muránskej planiny Doporučený

Napísal(a) E. Žilková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Muránska planina, 14.6.2023 – Pozorovanie fascinujúcej nočnej oblohy priamo v divokej prírode Muránskej planiny. Podujatie “Hviezdy nad Muráňom” umožní záujemcom pozorovať nočnú oblohu a jej jedinečné úkazy – hviezdy, planéty, Mliečnu dráhu a iné zaujímavosti v 4 termínoch počas letnej sezóny.
Termíny podujatia sú nasledovné: 23. jún, 28. júl, 11. august a 25. august 2023 od 20:30 do polnoci. Každý z týchto termínov prinesie účastníkom jedinečný pohľad na nočnú oblohu s bohatými objektmi a úkazmi vesmíru. Pre všetkých účastníkov bude zabezpečená spoločná doprava z obce Muráň priamo na Veľkú lúku, kde sa odohrá pozorovanie s pracovníkmi hvezdárne v Rimavskej Sobote.

muran 26 Mesiac po splneJaroslav Hric, riaditeľ OOCR Gemer, vyjadril svoje nadšenie s týmto podujatím, pričom zdôraznil: "Hviezdy nad Muráňom je nezabudnuteľná príležitosť pre všetkých milovníkov astronómie a prírody. Naša spolupráca s Hvezdárňou v Rimavskej Sobote a Národným parkom Muránska planina nám umožňuje ponúknuť účastníkom skvelé zážitky a odborné vedenie na jedinečnom mieste, čo ich ešte viac priblíži k nočnému svetu hviezd a planét."

V rámci jednotlivých termínov budú mať účastníci možnosť pozorovať nasledujúce úkazy:

muran 31 Mliecna cesta23. júna – prvé pozorovanie prinesie hneď z úvodu pohľad na zapadajúce planéty, konkrétne Venušu a Mars. V tesnom závese za planétami bude zapadať Mesiac v prvej štvrti, situovaný v súhvezdí Leva. Postupne sa od východného obzoru bude dvíhať Mliečna dráha, ktorá je bohatá na objekty tzv. hlbokého vesmíru (hmloviny, hviezdokopy, galaxie a pod.).

 

28. júla – júlové pozorovanie prinesie z úvodu konjunkciu (priblíženie) dorastajúceho Mesiaca a hviezdy Antares (súhvezdie Škorpión). Postupne sa ukáže druhá najväčšia planéta slnečnej sústavy Saturn, spoločne so svojimi prstencami, a to v súhvezdí Vodnára. Nad hlavami nebude chýbať Mliečna cesta, najbližšia Galaxia M31 v súhvezdí Andromédy a objekty hlbokého vesmíru. Koncom júla naberá na sile meteorický roj Perzeidy, takže občas bude k videniu "padajúca hviezda", resp. meteor.

muran 25 Leonidy

 

11. augusta – August je známy primárne meteorickým rojom Perzeidy. Len dva dni po pozorovaní nastane jeho maximum, takže môžeme očakávať pekné divadlo padajúcich meteorov (pozorovanie nebude kaziť ani Mesiac). Počas pozorovania bude nad juhovýchodným obzorom postupne stúpať planéta Saturn so svojimi prstencami.

 

25. augusta – Koniec augusta a posledné letné pozorovanie bude v znamení dorastajucého Mesiaca na juhozápadnom obzore, planéty Saturn muran 40 Kometa HBna obzore juhovýchodnom a s pribúdajúcim časom sa ukáže aj najväčšia planéta Slnečnej sústavy, Jupiter, a to nad východom. Nebudú chýbať objekty hlbokého vesmíru priamo nad hlavami, v Mliečnej ceste.

Kapacita pozorovania je obmedzená preto je potrebná rezervácia a nákup vstupeniek na webovej stránke zazitky.zahoramizadolami.sk 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

 

Kontaktná osoba:

Ing. Estera Žilková

+421 940 521 730

Čítať 680 krát Naposledy zmenené piatok, 16 jún 2023 09:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!