nedeľa, 24 november 2013 13:57

Kreslá predsedov samosprávnych krajov po druhom kole volieb sú plne obsadené

Napísal(a) MG-OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výsledky druhého kola volieb do samosprávnych krajov na Slovensku, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 23. novembra 2013, dali definitívnu podobu zloženia predsedov jednotlivých samosprávnych krajov. Voliči rozhodli, že k trom menám, ktoré dosiahli už v prvom kole 50 percentnú hranicu, v Žilinskom kraji – Juraj Blanár, v Trenčianskom kraji Jaroslav Baška a v Prešovskom kraji Peter Chudík, pribudli po druhom kole tieto mená: v Bratislavskom kraji voliči rozhodli, že staronovým predsedom bude na ďalšie volebné obdobie Pavol Frešo, v Trnavskom kraji Tibor Mikuš, v Nitrianskom kraji Milan Belica, v Banskobystrickom kraji Marian Kotleba a v Košickom kraji Zdenko Trebuľa. Z tejto pätice bude po prvýkrát vykonávať túto významnú funkciu Marian Kotleba, ktorý je najväčším prekvapením nielen tohto kola volieb, ale volieb do samosprávnych krajov v tomto roku vôbec.
Pozrime sa, ako využili voliči príležitosť rozhodnúť, kto v jednotlivých krajoch bude na ďalšie štyri roky vykonávať funkciu predsedu.
Už v prvom kole bol zaznamenaný nízky záujem voličov o tieto voľby. Kým v I. kole sa na voľbách zúčastnilo iba 20,11% voličov, v druhom kole to bolo ešte menej, presnejšie iba 17,29%.


Podľa výsledkov Slovenského štatistického úradu bola účasť v jednotlivých krajoch Slovenska takáto: Bratislavský kraj – 17,89%, Trnavský kraj – 17,28%, Nitriansky kraj – 15,52%, Banskobystrický kraj - 24,61% a Košický kraj – 12,21%. Z prehľadu vidieť, že o voľby predsedu SK mali najväčší záujem voliči v Banskobystrickom kraji, kde sa volieb v druhom kole zúčastnilo dokonca viac voličov, než ich prišlo k urnám v prvom kole, čo sa nepodarilo ani v jednom z ďalších krajov. Zrejme aj z tohto dôvodu sa podarilo rozhodnúť, že predsedom ich kraja bude nováčik medzi predsedami - Marian Kotleba.
Pozrime sa trošku bližšie na to, ako sa na voľbách v tomto kole podieľali voliči gemerského regiónu.
Keďže Gemer svojou rozlohou zasahuje do dvoch krajov - Banskobystrického a Košického, musíme tieto skutočnosti zohľadniť zvlášť. Podčiarknime, že Gemer v Banskobystrickom kraji bol súčasťou dvoch volebných obvodov – č. 9 Rimavskosobotský a č. 8 Revúcky. V nich prišlo v II. kole odovzdať hlas pre jedného z dvoch kandidátov 20 902 voličov. 23,57 % z nich tvorili voliči Revúckeho okresu. Aj oni sa nemalou mierou pričinili o to, že Marian Kotleba, jediný kandidát strany ĽS Naše Slovensko, podstatným rozdielom v rámci kraja odsunul z tejto funkcie trojnásobného predsedu BBSK Vladimíra Maňka a dosiahol druhý najväčší rozdiel medzi druhým kandidujúcim v tomto kole v porovnaní s ostatnými krajmi. Už teraz si dávajú ostatní voliči, politici i politológovia otázku - aký tento výsledok bude mať ďalšie pokračovanie v rozvoji kraja a či prinesie ďalší posun v činnosti tohto samosprávneho orgánu. Stačí spomenúť, že predseda vzišiel zo strany ĽS Naše Slovensko, kým v krajskom zastupiteľstve nezastupuje túto stranu ani jeden poslanec.
V Košickom kraji vo volebnom obvode č. 8 boli zaradení voliči Rožňavského okresu, ktorí prišli dať svoj hlas jednému z dvojice - Z. Trebuľa, R. Bauer. Vyššie bolo spomenuté, že tento kraj sa svojou účasťou voličov v II. kole zapísal ako kraj s najnižšou účasťou. Samozrejme, že v tomto smere nezaostali ani voliči spomínaného obvodu, ktorý zaberá hornú časť Gemera. K volebným urnám prišlo iba 4324 voličov, čo predstavuje 8,88% z celkového počtu zapísaných v zozname voličov tohto volebného obvodu. Rudolf Bauer získal v tomto obvode dôveru od 1449 voličov, kým Zdenko Trebuľa až 2817. Zdá sa , že táto skutočnosť tiež pomohla Zdenkovi Trebuľovi, aby svoj doterajší postu neopustil a zastával funkciu predsedu aj naďalej. Potvrdzuje to aj záverečný údaj: v rámci Košického kraja v druhom kole volieb najviac hlasov - 39 970 – získal Zdenko Trebuľa, kým Rudolf Bauer zaostal za ním iba tesne s dôverou 35 339 voličov. Ako sa zvoleným predsedom bude dariť, či nedariť vo funkciách ukážu výsledky ich pôsobenia na týchto postoch v nadchádzajúcom 4-ročnom období.

MG-OD

 

 

Čítať 3137 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!