×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/dss/drak
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/dss/drak
sobota, 28 marec 2015 10:28

Na Oblastnej konferencii SZPB v Rožňave sa zamýšľali ako ďalej

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv szpb IMG 2150 aOblastnú organizáciu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Rožňave, tvoria základne organizácie z dvoch samosprávnych okresov Rožňava a Revúca. Oblastná organizácia združuje 18 základných organizácií s 580 členmi. Je to dostačujúce, alebo málo?
Predseda ObV SZPB v Rožňave a podpredseda ÚR SZPB Ing. Norbert Lacko vo svojom úvodnom príhovore, okrem privítania gelegátov Oblastnej konferencie SZPB zídených v Rožňave 23. marca 2015 osobitne privítal predsedu SZPB Ing. Pavla Sečkára a člena ÚR SZPB a predsedu ObV SZPB v Rimavskej Sobote Ing. Pavla Brndiara, načrtol niektoré aspekty, ktoré ovplyvňujú členskú základňu. V prvom rade je to časový faktor, ubúda z našich radov čoraz viac priamych účastníkov protifašistického odboja. Hospodársky kolaps, najmä ťažobného a spracovateľského priemyslu, odchod mladej a strednej generácie za obživou do zahraničia. Sú oblasti z hľadiska protifašistického odboja veľmi významné, ako napr. Čierna Lehota, kde akoby život sa odtiaľ vytrácal. Vytrácanie úcty ešte k žijúcim účastníkom protifašistického odboja.... No najzávažnejšia je spoločensko – politická realita doma a v zahraničí. Nástup neofašizmu,

popieranie rozhodujúceho podielu v porážke fašizmu Červenou armádou. Mladá generácia o žiakoch a študentoch ani nehovoriac, nemá ani potuchy čo viedlo k nástupu fašizmu vo svete, aké hrôzy napáchal, aký osud by čakal slovanské národy, Židov, Rómov,... 

rv szpb IMG 2148Ing. Norbert Lacko v závere príhovoru vyzval k hľadaniu spoločných stimulov v nás samých, zmysel nášho konania k obhajobe ľudskosti našej spoločnosti.
Svoj úvodný príhovor ukončil krásnym citátom pani Helen Kellerovej: „...svet sa posúva dopredu nielen činmi mocných, ale najmä drobnou prácou miliónov statočných a obetavých ľudí.
Po odsúhlasení programu konferencie, schválení pracovného predsedníctva, komisií, predniesol podrobnú správu o činnosti oblastnej organizácie za posledné volebné obdobie Ing. N. Lacko. Vyzdvihol najmä organizovanie osláv 70. výročia SNP v Dobšinej... Do ďalšieho obdobia načrtol hlavné ťažisko práce najmä tento rok k 70. výročiu konca 2. svetovej vojny v Európe a ukončenie 2. svetovej vojny vôbec.
rv szpb IMG 2147Medzi ťažiskový okruh činností v budúcom období je organizovanie akcií k významným výročiam predovšetkým pre mládež, či už na školách alebo mimo škôl s cieľom osloviť a vzbudiť záujem u detí a mládeže o odkaz a históriu protifašistického odboja a SZPB.
V diskuzii vystúpil aj Ing. Pavol Sečkár. Oboznámil prítomných o pripravách celoštátnych osláv ukončenia 2. svetovej vojny v Európe a oslobodenie Slovenska. Zdôraznil, že výročia osláv oslobodenia Bratislavy sa dňa 4. apríla 2015 zúčastní za Ruskú federáciu minister zahraničných vecí Sergej LAUROV.
Medzi schválenými dokumentmi bolo aj osobitné „VYHLÁSENIE delegátov Oblastnej konferencie SZPB pre členov a verejnosť„ k súčasnej veľmi napätej medzinárodnej situácii a vzmáhaniu fašizmu.
JUDr. Jozef Pupala

[cincopa AYMA5aMARvql]

 

 

Čítať 3235 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!