×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/krajina
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/krajina
pondelok, 05 december 2011 10:07

Slovenská pošta nemá záujem o inauguráciu novej poštovej známky Rožňavská Metercia?! Doporučený

Napísal(a) Štefan Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Inaugurácia poštovej známky METERCIA sa 13. decembra 2011 v Rožňave NEUSKUTOČNÍ! Tak znie úvod príspevku od známeho rožňavského výtvarníka a zhotovovateľa príležitostných poštových pečiatok Dr. Štefana Burča, a pokračuje: Rožňavskí organizátori (Klub filatelistov, Farnosť RKC, Dom Matice slovenskej a Banícke múzeum Rožňava) pripravovali pri príležitosti vydania poštovej známky akt jej uvedenia - inauguráciu. Samotné podujatie mala sprevádzať filatelistická výstavka, vydanie prítlačí na obálkach, kultúrny program, ekumenická bohoslužba... Pre nekorektný prístup a nezáujem najmä zo strany Slovenskej pošty - Pofis-u sa podujatie NEUSKUTOČNÍ!


Treba podotknúť, že je to prinajmenšom neočakávaný prístup Slovenskej pošty – Pofis k vydaniu i samotnej inaugurácii tejto známky, pretože známka širokej verejnosti aj v takejto podobe predstavuje jedno z navzácnejších historických skvostov, aké Rožňava má. Slávnostná inaugurácia by o. i. veľmi vhodne zapadla svojím významom do predvianočnej atmosféry, ktorá aj na hornom Gemeri začína nadobúdať modernejšie kontúry, než v minulosti. Aj Dušan Buran, PhD. na oficiálnej stránke Pofisu o tomto obraze píše: "Obraz Svätá Anna Samotretia z Rožňavy (1513), v literatúre známy tiež pod menom Rožňavská Metercia, patrí medzi najslávnejšie diela neskorej gotiky na našom území. Kým okruh, z ktorého jeho maliar čerpal inšpiráciu ostáva naďalej predmetom diskusií, len málo pochybností panuje o určení tabule prostredia, v ktorom sa dodnes nachádza. Skupina svätej Anny s jej dcérou Pannou Máriou a vnukom – Ježišom – medzi nimi patrila okolo roku 1500 k najčastejším námetom obrazov na Spiši i na východnom Slovensku (Levoča, Ľubica, Spišská Sobota, Strážky, Prešov a i.). Rozmach tejto ikonografie súvisel s teologickou ideou o nepoškvrnenom počatí Panny Márie a práve obrazy objednávané náboženskými bratstvami sv. Anny túto myšlienku propagovali. Rožňavskú Meterciu od väčšiny podobných obrazov odlišuje krajinné pozadie s výjavmi z baníckeho života. A tak možno na tejto tabuli vidieť, ako si človek na prahu novoveku predstavoval mechanizmy potrebné na dobývanie rúd a drahých kovov, vrátane kladiek, vozíkov a niektorých prác ako napr. zvážanie rudy, tavenie a pod. Celému výjavu hore v strede z oblakov prihliada polpostava Boha Otca, po strome vľavo, za sv. Annou, lezie niekoľko anjelov. Tento motív zrejme vychádza zo Starého Zákona, kde sa hovorí o bohatstve, ktoré „neradno hľadať v korune stromu, lež medzi jeho koreňmi“ (Daniel 4,).
Rožňavská tabuľa integruje hneď niekoľko významov: Svätá Anna je patrónkou baníkov, ktorí svoju prácu nechali znázorniť v scénach za ústrednou skupinou. Z tohto pohľadu predstavuje bezprostrednú väzbu s lokálnym prostredím. Strom vľavo je moralisticko-náboženskou metaforou a paralelou k práci baníkov dolujúcich drahé kovy. A napokon – perspektívna krajinná kulisa za ústrednou skupinou predstavuje v našom maliarstve jeden z najstarších pokusov o znázornenie kultúrnej krajiny – prírodného prostredia obývaného a využívaného človekom."
{jcomments on}

 

Čítať 4373 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!