streda, 28 marec 2012 20:29

Učitelia vytvárajú aj budúcnosť nášho regiónu Doporučený

Napísal(a) Zuzana Bobriková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Spolu 41 riaditeľov a pedagogických zamestnancov stredných škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja prevzalo v stredu 28. marca ocenenia z rúk predsedu KSK Zdenka Trebuľu. Na oslavách Dňa učiteľov sa stretli v Rožňave.
Zdenko Trebuľa odovzdal Plakety predsedu KSK štyrom riaditeľom stredných škôl – Ing. Miroslavovi Sivému (SOŠ obchodu a služieb Michalovce), Bartolomejovi Burašovi (Konzervatórium Košice), Mariánovi Ružičkovi (Gymnázium Poštová 9 Košice) a Jozefovi Matisovi (Gymnázium P. J. Šafárika Rožňava). Ďakovné listy putovali do rúk ďalších šiestich riaditeľov a 31 pedagogických pracovníkov

zo škôl v celom kraji. Symbolické poďakovanie venovali všetkým študenti rožňavských stredných škôl v programe zloženom z tancov, hudby a umeleckého slova.
„Chcem vám poďakovať za prácu, nadšenie, vytrvalosť, výdrž, schopnosť improvizovať, plátať diery i robiť nemožné. Ale predovšetkým vám chcem poďakovať za to, že udržiavate úroveň vzdelania v našich školách a vytvárate budúcnosť Košického kraja,“ povedal v príhovore Zdenko Trebuľa. „KSK ako zriaďovateľ väčšiny stredných škôl v kraji dokázal urobiť dôležité kroky aj v  atmosfére nie príliš prajnej kvalitnému vzdelávaniu. Za posledné roky urobil veľmi dôležité opatrenia, ktoré majú veľký vplyv na kvalitu vzdelávania našich detí. Môžeme medzi ne počítať predovšetkým vytvorenie troch dôležitých koncepcií – odborného vzdelávania, mládeže a športu. K tomu treba pripočítať uskutočnenie dôležitých racionalizačných zmien v sieti škôl, ale aj v sieti odborov. Všetky tieto kroky majú jeden cieľ - posúvať úroveň vzdelávania na školách smerom dopredu. Prelomovým krokom v tejto oblasti bolo vytvorenie centier odborného vzdelávania. Desať fungujúcich centier je dôkazom toho, že trojlístok škola – zriaďovateľ – zamestnávateľ dáva  pevný základ pre kvalitné odborné vzdelávanie.“
Predseda KSK zdôraznil, že v praxi sa potvrdzuje správnosť filozofie troch pilierov odborného vzdelávania. „Veľmi nás teší zlepšenie komunikácie so zamestnávateľmi. Už aj oni jasne vnímajú, o čo nám ide. Svedčí o tom aj fakt, že keď sme pri spracovávaní efektívnej siete škôl oslovili 300 najväčších zamestnávateľov v regióne, až 217 z nich zareagovalo. V odpovediach špecifikovali aj otázky koncepčného rozvoja vlastných firiem, požiadavky na schopnosti, zručnosti, vedomosti absolventov stredných škôl. Takýto prístup nám výrazne pomôže pri ďalšej spolupráci.“ Upozornil na to, že ďalšie smerovanie regionálnej samosprávy nemôže byť zamerané iba na odborné školy. Minimálne takú pozornosť, akej sa dostalo po roku 2006 odborným školám, potrebujú gymnáziá. Preto aj súčasné aktivity odboru školstva smerujú k profilácií gymnázií.
Ocenenia pri príležitosti Dňa učiteľov 2012 z horného Gemera prevzali - Plaketu predsedu KSK: Mgr. Jozef Matis – Gymnázium P. J. Šafárika, Rožňava, Ďakovný list predsedu KSK - pedagógovia: Mgr. Etela Vodová, SZŠ, Rožňava a Ing. Ingeborg Tillischová – OA, Rožňava.

Zuzana Bobriková

Čítať 4106 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!