×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jds/prehliadka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jds/prehliadka
utorok, 05 október 2010 18:34

V Rožňave pripravujú výstavu zberateľa, zakladateľa a tvorcu slovenskej ornamentiky Doporučený

Napísal(a) Ing. Zlatka Halková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Rožňave sprístupnia putovnú výstavu Štefana Leonarda KostelníčkaPutovnú výstavu autora Štefana Leonarda Kostelničáka "Čaro ornamentu", organizovaná Domom Matice slovenskej v Rožňave slávnostne sprístupnia v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová 3, dňa 15. októbra 2010 o 10,10 hodine. Štefan Leonard Kostelničák - narodil sa 14.02.1900 v Spišskej Starej Vsi – zomrel 19.09.1949 v Košiciach, ale pochovaný je vo svojom rodisku. Zberateľ, zakladateľ a tvorca slovenskej ornamentiky ukazuje cestu za umením a zdôrazňuje, že takmer zabudnutý maliar - ornamentalista bol skutočný patriot. Zbieral slovenské ornamenty a ich reprodukcie. Získané vedomosti o ľudovom ornamente uplatnil v rôznych prácach:

výšivkách, diplomoch, pamiatkových predmetoch. Neskôr ornamentálnou výzdobou dekoroval aj nábytok. Vyhľadávané boli jeho farebné ornamentové pohľadnice, vydávané k rozličným príležitostiam. Svojimi ornamentmi vyzdobil také významné štátne dokumenty, ako Pittsburská dohoda a Martinská deklarácia (ich reprodukcie boli inštalované na výstavách Slovenský mýtus v SNG, september 2005 – marec 2006, a  Ako sme žili v Slovenskom národnom múzeu, február – december 2008, ako aj na výstave pri príležitosti vzniku Česko -Slovenska v priestoroch Slovenského národného archívu v Bratislave).
Ing. Zlatka Halková, DMS Rožňava

{jcomments on}

Čítať 3154 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!