streda, 19 august 2015 23:18

V Rožňave premiér SR Robert Fico: Ambíciou vlády je, aby pripravovaný zákon o podpore najmenej rozvinutým okresom bol v parlamente schválený

Napísal(a) MG-OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv fico 1aRožňavu, bývalé banícke mesto na hornom Gemeri, navštívil 19. augusta 2015 predseda vlády SR Robert Fico. Rožňavu si zrejme slovenský premiér nevybral náhodne. Veď tento región je známy na Slovensku vysokou nezamestnanosťou. Na Námestí baníkov hosťa a jeho delegáciu privítali vedúci predstavitelia mesta i okresu. Ambíciou vlády je, aby pripravovaný zákon o podpore najmenej rozvinutým okresom bol v parlamente schválený s účinnosťou od 1. decembra tohto roka. Vzťahovať sa bude minimálne na okresy Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava a Sobrance. Premiér Robert Fico to oznámil na stretnutí v Rožňave s predstaviteľmi okresov s vysokou mierou nezamestnanosti. za prítomnosti ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka, ministra životného prostredia SR Petra Žigu a štátnych tajomníkov rezortov financií, hospodárstva, práce a dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Informovala o tom slovenská agentúra vo svojom stredajšom spravodajstve, z ktorého podčiarkujeme: 
"Je vysoký predpoklad, že zákon sa bude vzťahovať aj na Poltár, Sabinov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Veľký Krtíš a Gelnicu," uviedol predseda vlády pre

novinárov. Na diskusiu s ním a predstaviteľmi ministerstiev prišli na rožňavskú radnicu primátori, starostovia, podnikatelia, ako aj zástupcovia miestnej štátnej správy z rôznych regiónov. Premiér na stretnutí prezentoval návrh zákona, ktorý je súčasťou druhého vládneho sociálneho balíčka.

Ak daný okres podľa prognóz prekročí určenú mieru nezamestnanosti, podľa zákona sa automaticky spustia osobitné mechanizmy a programy na podporu zamestnávania, vytvárania nových pracovných miest či podnikania. "Nepôjde však len o samotný návrh zákona, ktorý budeme schvaľovať, ale aj o celý rad iných úloh, ktoré budú uložené ministrom a vláde ako takej," konštatoval premiér.
Aktuálne vláda pracuje s hranicou 20-percentnej nezamestnanosti, ktorá by aktivovala automatické mechanizmy v zmysle zákona. Podľa Fica však môže ísť táto hranice ešte nižšie. "Úmyselne som pomenoval aj ďalšie okresy, ktoré pri najbližších prognózach pravdepodobne nebudú mať nad 20 percent, ale ja nevidím principiálny rozdiel medzi 18 a 20 percentami. Očakávam, že vznikne nejaká dohoda v Národnej rade SR, aby sme z tých 20 percent trošku zľavili a išli povedzme na 18 percent. Potom sa ten okruh rozširuje aj o tú druhú skupinu okresov," povedal Fico.
rv fico 2Jedným z opatrení je rozšírenie štátnej pomoci pre malých a stredných podnikateľov. Podľa súčasného stavu má investor nárok na štátnu pomoc, ak na Slovensku investuje viac ako tri milióny eur. Podľa návrhu by v dotknutých okresoch stačila menšia investícia. "Bude stačiť, ak investor príde s investíciou 100.000 eur a viac a zaviaže sa vytvoriť minimálne desať pracovných miest, vznikne mu automaticky nárok na štátnu pomoc vo výške 45 až 55 percent," povedal Fico.
Podpora má zahŕňať aj projekty z eurofondov, napríklad pomocou predfinancovania prostriedkov z európskych zdrojov. Zmena sa má týkať aj pomoci pri výstavbe sociálnych nájomných bytov so zvýšením štátneho príspevku a ďalších oblastí.
Účelom dnešného stretnutia bola podľa premiéra diskusia a pripomienkovanie návrhov, keďže každý okres má špecifické podmienky. "Pripravili sme rozsiahly zoznam opatrení, ktorý bude súčasťou návrhu zákona, a teraz si robíme miestnu oponentúru," povedal Fico.
Vládny kabinet bude schvaľovať návrh zákona o týždeň. Premiér verí, že následne bude v parlamente prerokovaný v konštruktívnom duchu. Vládny Smer-SD sa podľa Fica pri jeho schválení bude uchádzať o širšiu politickú podporu.

(Zdroj: TASR + MG)

 

Čítať 2530 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!