utorok, 04 november 2014 09:47

Vence vďaky k pamätníkom SNP

Napísal(a) Ing. Štefan Bašták
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

sla PA282772asnp-logoSlavošovce v prítomnosti, ale aj v minulosti patrili medzi známe obce. Nebolo tomu inak pred 70. rokmi, keď dolinami medzi nimi aj Štítnickej, zneli bojové heslá a partizánske piesne. Formovalo sa partizánske hnutie, pribúdalo dobrovoľníkov. Slovensko ohrozovali nemeckí fašisti, národ povstal so zbraňou v ruke. Je známe, že partizánske hnutie malo korene aj priamo tu v Slavošovciach. Zachovali sa mnohé doklady o tom, ktoré partizánske oddiely tu pôsobili, aký bol ich počet, prípadne aj mená ich veliteľov a spôsoby pomoci obyvateľstvu. Na bývalej vrátnici mal štáb oddiel, ktorý niesol názov „Sláva“. Bol súčasťou sovietskych partizánskych oddielov. Okrem toho tu boli partizánske skupiny, pozostávajúce zo sovietskych partizánov, výsadkárov, ale aj internacionálne z maďarských, poľských a rumunských príslušníkov. Zaznamenali časté bojové úspechy, medzi nimi aj tragické. Medzi ne sa zapísala tragická udalosť 23.10.1944, pri ktorej zahynulo veľa príslušníkov. Pripomínajú ju aj v prítomnosti pomníky priamo na mieste udalosti, ale aj pred zdravotným

strediskom a na miestnom cintoríne. 

sla PA282763Na tieto, dnes už historické udalosti často písané krvou, si spomenuli spolu s odbojármi SZPB v Slavošovciach členovia Oblastného výboru SZPB v Rožňave, keď na deň 28. októbra 2014 do Slavošoviec zvolali slávnostné zasadnutie predsedníctva OV SZPB. Zúčastnili sa na ňom okrem členov predsedníctva prizvaní hostia. Medzi nich patril starosta obce Ing. Štefan Bašták, predseda MO SZPB p. Ján Blaško, PedDr. Milan Sajenko za HDK ObV SZPB a p. J. Ondrejčík, ktorý sa zaslúžil o vybudovanie pomníčka padlým partizánom za Čiernou Lehotou. Po slávnostnom otvorení zasadania a príhovore jeho predsedu ÚR SZPB p. Ing. N. Lacka a podpredsedu p. J. Kubašku sa prítomní odobrali na miesta tragickej udalosti z pred 70. rokov.

sla PA282769Navštívili priestory kde došlo k tragédii a slovami básne člena predsedníctva p. J. Debnára poklonili sa obetiam ktorých mená sú uvedené na pomníkoch. Členovia delegácie, prítomní členovia SZPB k pomníku položili veniec vďaky. Následne za zvukov hudby z miestneho rozhlasu sa odobrali k pomníku obeliska, pripomínajúceho pretrhnutý život. Slovami revolučnej básne p. J. Kubašku začal slávnostný akt položenie vencov, po ktorom členka predsedníctva p. I. Lacková predniesla akt, udelenie pamätných medailí pri tejto príležitosti. Tieto na návrh predsedníctva ObV SZPB boli udelené miestnej organizácii SZPB p. starostovi obce Ing. Š. Baštákovi a p. PeadDr. M. Sajenkovi. Za prítomných poďakoval predseda MO SZPB p. J. Blaško.

sla PA282768sla PA282773sla PA282772sla PA282767Rokovanie pri príležitosti 70. výročia pokračovalo v zasadačke OcÚ v Slavošovciach. Prítomným účastníkom p. starosta obce odovzdal publikáciu, o ktorú sa zaslúžil Obecný úrad spolu s autorom. Jej názov symbolizuje udalosť z 23.10.1944. „Ich mená slav knihaa činy zostanú živými“. Publikácia, spolu s posledným číslom Obecných novín venovanej tragickej udalosti s dokumentmi a dobovými fotografiami obetí sa pri tomto výročí dostala do rúk širokej verejnosti. Aj zasadnutie v Slavošovciach bolo prínosom, ktorý nás zaväzuje aby sme nezabúdali, že títo hrdinovia žili a padli aj pre nás, pre dnešok a prítomnosť. Obec Slavošovce a jej predstavitelia aj touto cestou vyslovujú poďakovanie predsedníctvu OV SZPB za jeho prínos k zachovaniu tejto udalosti v roku 70. výročia SNP.

Ing. Štefan Bašták
starosta obce

Čítať 4080 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:02

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!