×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/slavos/68/foto
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/slavos/68/foto
štvrtok, 20 marec 2014 14:08

Od narodenia kráľa slovenskej rozprávky Pavla Dobšinského uplynulo 186 rokov

Napísal(a) Galina Smädová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

slavosovce-dobsinsky4aV mesiaci marec, presnejšie 16. marca 2014 uplynulo 186 rokov od narodenia veľkého muža čias minulých, ale aj prítomných Pavla Emanuela Dobšinského. Narodil sa vo vtedajších Veľkých Slavošovciach a zapísal sa do dejín nášho národa ako slovenský Homér. V roku 1970 ho na veľkolepej národnej slávnosti v jeho rodisku, veršami národného pevca Andreja Braxatorisa Sládkoviča, zhromaždeným občanom priblížil univ. profesor a spisovateľ Dr. Rudo Brtáň. „Počuješ bájne hlasy povestí? Hovoria tie, keď čas čuší, zázračný z nich svet on má vyviesti, budúci svet on v nich tuší. Počuješ? Spieva slovenské pole, spievanky zrodia Homérov, len ľúbosť útlu spievajú hole, no budú aj bohatierov." Tie časy už sú tu, keď sme si ho pri 186. výročí jeho narodenia pripomenuli.
Vďační rodáci, hostia, poslanci, p. prednosta Okresného úradu v Rožňave Ján Matu, spoločne s p. starostom obce Slavošovce Ing. Štefanom Baštákom a starostom obce Drienčany sa zišli o 13.00 hodine pred jeho rodným domom, aby mu vzdali poklonu a položili vence vďaky pred pamätnú tabuľu. Následne po otvorení spomienkovej slávnosti p. starostom a za zvukov piesní súboru Lehoťanka sa odobrali navštíviť expozíciu v jeho

rodnom dome. Odtiaľ účastníci odišli do priestorov OcÚ, kde si vypočuli odbornú prednášku o živote a diele rodáka, ktorú predniesol vedúci expozície PaedDr. Milan Sajenko. Po tejto časti nasledovalo odovzdanie pamätných plakiet, ktorých autorom je PhDr. Kliment Mitura, známy medailér a výtvarník z Rožňavy. Po krátkom symbolickom občerstvení spomienkovú slávnosť ukončil p. starosta obce, odovzdal slovo prítomnému prednostovi OÚ v Rožňave J. Matuovi, ktorý ocenil starostlivosť predstaviteľov obce o zachovanie odkazu Pavla Dobšinského, nazývaného aj kráľom slovenskej rozprávky.

plaketa-pedslavosovce-dobsinsky1slavosovce-dobsinsky2slavosovce-dobsinsky3slavosovce-dobsinsky4O hodnote jeho diela svedčí aj návštevnosť expozície, pričom najväčší počet návštevníkov v roku dosiahol číslo 1000. Tohtoročnú sezónu otvorili deti MŠ v Slavošovciach so svojimi p učiteľkami.
Galina Smädová

 

Čítať 6761 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!