×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/muran
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/muran
streda, 13 júl 2011 19:59

Pani Makaiová dlhé roky žije v USA, vydávala sa v Budapešti, ale narodila sa práve pred 90 rokmi v Muráni Doporučený

Napísal(a) Ing. Ladislav Kováč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na zábere z 18. 1 1942 v Budapešti manželia Mária, rod. Kováčová a Ferenc Makai. FOTO: archív LK. Jozef  Kováč z Muráňa mal dve manželky. Prvá, Zuzana, rodená Červienková mu porodila dve dcéry: Máriu a Gabrielu (matka pani Darinky Korimovej). Po smrti Zuzany sa oženil s Máriou, rod. Kochjarovou a mal ešte troch synov: Jozefa, Ladislava a Pavla.
Prvorodená dcéra MÁRIA sa narodila v Muráni 21. júla 1921, kde aj prežila detstvo a vychodila všetky triedy ľudovej školy. Asi 15 – 16 ročná odišla do Košíc k otcovej sestre Milke pomáhať s prácami v záhrade. Bolo to v  čase I. ČSR, ale po Viedenskej arbitráži (1938) Košice pripadli Maďarsku. Mária bola tak odtrhnutá od svojej rodiny v Muráni. Naša Maňa, ako sme ju volali, v Košiciach na Korze ako

dospelá krásna slečna padla do oka vysokému, štíhlemu dôstojníkovi – pilotovi FERKOVI MAKAIMU, ktorý slúžil na letisku v Košiciach. Z náhodného stretnutia vznikla láska na celý život. Ferko bol rodák z Budapešti a tam bola aj svadba 18. januára 1942. Žili v jeho rodine, on slúžil v tom vojnovom čase na letisku v Budapešti. V jeseni 1944 však toto mesto obkľúčili sovietske vojská, a tak sa manželia rozhodli pre odlet do Nemecka. Maňa si niesla so sebou len malý kufrík, v ktorom sa ukrývala aj jej modlitebná knižka z Muráňa. Modlitby z nej jej pomohli udržať si rodnú slovenčinu, ktorou aj dnes pekne rozpráva.
V Nemecku manželia Makaiovci zažili  ťažké  časy. Vo vojnou zničenej krajine nebolo kde bývať, ani čo jesť. Nejaký  čas bývali aj pod mostom. Spásou pre nich bolo, že tú časť Nemecka, kde žili oni, oslobodila americká armáda, a tak pri prvej príležitosti odišli do USA. Tu bol ich nový domov a nastal skutočný dobrý manželský život. Tam sa im narodila jediná dcéra Zuzka. Manžel sa zamestnal v automobilke, kde veľmi dobre zarobil. Zakrátko si kúpili a zariadili nádherný rodinný dom.
Naša Maňa v Amerike má už aj dospelého vnuka a vnučku. V starobe jej pomáhajú spolu s dcérou, ktorá býva neďaleko. Teraz už žije sama, lebo manžel zomrel pred pár rokmi ako 93 ročný. Často nám telefonuje: mne do Košíc, bratovi Pavlovi a sestrinej dcére Darinke Korimovej do Muráňa.
Pretože naša MAŇUKA bude mať 21. júla 90 rokov, chcem jej prostredníctvom Muránskych novín zablahoželať v mene celej našej rodiny. VYPROSUJEM PRE ŇU OD DOBROTIVÉHO PÁNA BOHA NAJMÄ DOBRÉ ZDRAVIE, ABY MOHLA V KRUHU SVOJICH DRAHÝCH PREŽIŤ EŠTE ĎALŠIE ROKY V ŠŤASTÍ A SPOKOJNOSTI.
Ing. Ladislav Kováč
Košice
(Zdroj: muran.sk)
Poznámka: K blahoželaniu sa pripája aj internetová stránka MAJ GEMER.

{gallery}obsah/muran{/gallery}

 

Čítať 3389 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!