×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/poloma/spevokol
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/poloma/projekt
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/poloma/spevokol
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/poloma/projekt
utorok, 09 august 2011 18:42

Pripomíname si dvadsiate výročie Evanjelického spevokolu v Gemerskej Polome Doporučený

Napísal(a) Mgr. Janka Maťová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Spievajte Hospodinu novú pieseň, spievaj Hospodinu celá zem! Spievajte Hospodinu, dobrorečte Jeho menu, zvestujte Jeho spásu deň po deň!“ (Žalm 96, 1 – 2).
Mesiac marec sa niesol v slávnostnom duchu pre členov nášho Evanjelického spevokolu v Gemerskej Polome. Bolo to preto, že dňa 16. marca 2011 uplynulo presne 20 rokov od jeho vzniku. Pri tejto príležitosti sa členovia zúčastnili sústredenia na chate a pripomenuli sme si vzácne chvíle. Zároveň sme si zopakovali niektoré piesne, súťažili sme odpoveďami na otázky kvízu, ďakovali Pánu Bohu za všetkých členov – tých, ktorí stáli pri zrode spevokolu, ktorí vytrvali až do dnes, aj tých,

ktorí už z rôznych príčin jeho členmi nie sú. Vo chvíli ticha sme spomínali na tých, ktorí už odišli k nášmu Pánovi do večnosti. Prežili sme príjemné chvíle nielen v spomienkach, ale aj v radosti z toho, čo pre nás Pán Boh robí každý deň. Domov sme odchádzali povzbudení a plní vďaky.
20. výročie vzniku sme si pripomenuli aj na slávnostných službách Božích, ktoré sa konali 3. apríla 2011 – v 4. pôstnu nedeľu, a to dopoludnia na službách Božích a tiež popoludní na organovom koncerte.
Krátko ešte nahliadnime do histórie tohto zborového telesa. V čase vzniku mal spevokol 29 členov, ktorých viedol a až do súčasnosti vedie zborový kantor brat Ján Červenák. Prvá pieseň, ktorú spievali počas Veľkonočných sviatkov r. 1991 bola pieseň Raduj sa a plesaj. Za deň vzniku môžeme označiť 16. marec 1991. Pôvodne spieval spevokol dvojhlasne a postupne začal spievať na 3 hlasy – 2 ženské a 1 mužský. Vystupoval na prehliadkach spevokolov organizovaných Gemerským osvetovým strediskom, na seniorátnych stretnutiach Gemerského seniorátu, na dištriktuálnych dňoch Východného dištriktu našej cirkvi v Svätom kríži a v Necpaloch, na ekumenických bohoslužbách v našej obci, počas sviatkov a rôznych slávnostiach.
V súčasnosti je nás spolu 15 členov, spievame Pánu Bohu na chválu trojhlasne a máme nacvičených okolo 150 piesní. S Božou pomocou nacvičujeme stále nové a nové piesne, aby sme mohli rásť a zdokonaľovať sa. Vďaka patrí v prvom rade Pánu Bohu za Jeho požehnanie, ktoré nám dáva, bratovi kantorovi za trpezlivosť pri nácvikoch a všetkým členom za ochotu a vytrvalosť prichádzať na skúšky a tiež vystúpenia. Veríme, že tento spevokol nás bude svojím spevom tešiť ešte mnoho rokov a že sa nájdu ochotní veriaci ľudia, ktorí sa k nám pridajú a budú spolu s nami chváliť živého a mocného Boha.
Mgr. Janka Maťová,
evanjelická farárka
Gemerská Poloma

 {gallery}kultura/poloma/spevokol{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3468 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!