×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/roznava/pivovar
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/roznava/pivovar
štvrtok, 28 jún 2012 11:38

Rožňavský pivovar rozširuje i skvalitňuje svoje pôsobenie i produkty Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Boli by ste niekedy povedali, že Rožňava raz bude mať vlastný pivovar? V mojej mladosti istotne nie. V tomto regióne Gemera sa predávalo predovšetkým t.zv. košické pivo. Neskoršie pribudlo pivo z rimavskosobotského pivovaru a potom aj ostatné pivá, ktoré mali odbyt najmä v teplých mesiacoch. Pilo sa ako ktoré. Nebyť historických záznamov, mnohí by sme sa nedozvedeli, že už 8. júna roku 1652 majitelia šiestich malých pivovarov založili v meste spolok malých pivovarov. Súčasníci vedia, že tento spolok sa v meste dodnes neudržal, ale Rožňava má už svoj pivovar, ktorý sa neustále rozrastá. Rožňavčania postupne nachádzajú cestu aj k nemu a pivo tu vyrobené stáva sa stále obľúbenejším.

V súčasnosti dostupné informácie o tomto pivovare hovoria, že rožňavský pivovar Kaltenecker otvoril v poradí už svoj druhý remeselný pivovar. Nový výrobný závod pivovaru firma vybudovala na zelenej lúke. Veľkú časť investície v hodnote 4,8 milióna eur podnik použil na najmodernejšiu technológiu, šetrnú k životnému prostrediu pre varenie, kvasenie aj stáčanie piva. Ročná výrobná kapacita nového závodu je plánovaná na 30-tisíc hektolitrov piva, pričom v prvej etape sa spúšťa výroba na technológii s kapacitou 15-tisíc hektolitrov piva za rok. Všetky produkty sa budú plniť do sudov, ako aj do nevratných sklenených fliaš. Sú určené prioritne na slovenský trh, ale dopyt je aj zo zahraničia, a tak časť produkcie pôjde na export. Tento pivovar chváli i ocenenie Pivo roka 2011, ktoré získal spomedzi malých pivovarov na Slovensku.
Do jednej z jeho prevádzok zašiel aj náš dobre známy pán Ladislav Székely. Dobré pivo je aj u neho obľúbený nápoj. Keďže chcel aj on byť aktuálny, zašiel v týchto dňoch do jedného zo zariadení a presvedčil sa o jeho kvalite i kvalite podávaných jedál v reštauračnom zariadení. Napísal nám: Navštívili sme pivovar Kaltenecker v Rožnave a ochutnali sme štyri druhy piva. Momentálne čapujú šesť druhov piva. Dali sme si aj obed ktorý veľmi chutil. Pristavali novú výrobnú halu, kde bude výroba pív ako aj vlastny predaj.
Stránka Maj Gemer nemá vo svojom zámere propagovať predaj alkoholických nápojov. Avšak rozvíjajúci sa rezort, ktorý zapustil v posledných rokoch korene v tomto regióne plnom nezamestnaných  a dobre prosperuje, myslím si, že neuškodí spomenúť. Preto sme venovali zopár riadkov i spomínanému pivovaru v Rožňave. Priložené fotografie nášho pivárskeho fajnšmekra tento, v regióne významný počin, potvrdzujú a vhodne dopĺňajú.

{gallery}obsah/roznava/pivovar{/gallery}
{jcomments on}

 

Čítať 4269 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!