×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/slavos/noc
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/slavos/seniori
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/slavos/noc
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/slavos/seniori
sobota, 10 apríl 2010 23:43

Slavošovské deti nocovali v knižnici s Andersenom už druhýkrát

Napísal(a) Elena Kaciánová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V tomto roku bolo do projektu zapojených 892 knižníc a škôl z Čiech, Slovenska, Poľska a Slovinska. Noc s Andersenom sa konala už desiaty rok a už druhý rok nocovali aj naše deti v slavošovskej knižnici. Náročky som nenapísala, že spali, lebo tak ako vlani, ani toho roku toho veľa nenaspali. Z piatka na sobotu 26.3.2010 v našej knižnici nocovalo 28 detí vo veku 8 – 13 rokov a traja dospelí.
Večer sme začali všetci spoločne, pripomenuli sme si Hansa Christiana Andersena  prostredníctvom jeho rozprávok. Potom sme sa zahrali na cestovateľov a to nielen v priestore, ale aj v čase. Všetky deti – cestovatelia zanechali svoje vlastné stopy na plagáte vzducholode,

ktorý sme si vyrobili. Pripomenuli sme si niektoré momenty z dejín našej obce. K histórii Slavošoviec neodmysliteľne patrí papier, tak sme si maličký kúsok papiera vyrobili. Deti v skupinách napísali krátke príbehy o tom, čo sa v Slavošovciach mohlo stať. Niektoré boli veľmi vtipné, ako napríklad tento:

Jeden podvečer na vidieckej zábave sa zabávala celá dedina. Väčšina chlapov mala vypité červeného vína, keď z ničoho nič zábavu prerušil výbuch. Po čase sa zistilo, že to bol meteorit, ktorý zničil všetky zásoby vína. Bača, ktorý sa nezabával, ale poctivo pásol ovce na lúke, volal Slávo, ako jediný videl dopadnúť meteorit a tak mohol potvrdiť, že to bol meteorit a nie teroristický útok. Vďaka nemu sa nezačala tretia svetová vojna. Podľa neho sa pomenovala malá dedinka Slávovce, ktorú neskôr premenovali na Slavošovce.

Po prečítaní všetkých príbehov sa pomaly blížila polnoc a teda aj čas zasadenia nášho ďalšieho stromčeka. Vlani sme zasadili smrek a v tomto roku jedľu zrnistú. Tomu tohoročnému sme dali meno na znak nášho putovania Pútnik.
Bola pomerne teplá noc, tak sme si troška vonku pošantili a potom sme si spoločne čítali z knižiek, ktoré nám darovalo vydavateľstvo Slovart. Po spoločnom čítaní, to už bolo asi 1:30 hod, menšie deti, ktoré už privierali očká, odišli do svojej „spálne“.
Spali o poschodie nižšie v obradnej sieni, kde si ešte čítali na dobrú noc. Zažili ešte malý pišťavý horor, keď jedno z detí uvidelo na okne pavúka a s detskou logikou, keď piští jeden – aj keď nevieme prečo – pištíme všetci, si  ešte zaujúkali.
S väčšími deťmi sme si ešte spoločne čítali, samozrejme strašidelné príbehy, a potom sa aj ony uložili.
Pre deti sme zabezpečili vďaka miestnym podnikateľom buchty a jabĺčka, za čo im patrí veľká vďaka. Keby mala byť ďalšia Noc s Andersenom už zajtra, určite by deti povedali áno a ja, že asi nie, ale o rok sa budem tešiť spolu s nimi a zasa si napripravujem úloh a hier toľko, že ich všetky ani nestihneme.
10.4.2010
Elena Kaciánová
{gallery}obsah/slavos/noc{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3399 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!