×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/bystre/oz
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/bystre/oz
piatok, 25 september 2015 15:14

Starostka obce Rožňavské Bystré pani Želmíra Gonosová píše o Bystränskej svadbe a ďalších aktivitách

Napísal(a) Želmíra Gonosová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rb Den obce 5 9 15 aPozdravujem vás z upršaného Rožňavského Bystrého. Utíchol už ruch z obecných akcií a ja sedím v piatok poobede za počítačom, pripravujem si materiály na rokovanie Obecného zastupiteľstva a našla som si čas aj na krátke zhodnotenie akcií za posledné mesiace. Mrzí ma, že iba sama zhodnocujem tieto akcie, hoci odozvy na Obecnom úrade sú veľmi dobré. V prvom rade chcem čo-to napísať o našom dni - Dni Bystränov - dni obce, ktorý sa konal začiatkom mesiaca (ako býva zvykom 1. sobotu septembrovú) a to 5. septembra 2015.
Každoročne, už siedmy rok pripravujeme tento deň s úctou a zodpovednosťou a nebolo tomu inak ani teraz. Pretože náš program stále čerpá z dedičstva našich otcov, aj tento rok sme sa rozhodli, že to bude na "Bystränskej svadbe". A prečo práve na svadbe? Už sme mali dožinky, históriu FS, históriu obce, vo felescimre a boli aj pýtašky. No a keď sú pýtašky treba aj svadbu. S vedúcou DFS "Bystänky" som sa dohodla a ona v spolupráci s celou skupinou sa postarala, aby pripravili krásny kultúrny program ako to bolo voľakedy na svadbe v Bystrom. Iste si aj pamätáte a verím, že z videa Maroša Dorkina ste si aj zaspomínali na svoje mladé časy.

Piaty september 2015

- od rána bolo upršané počasie, hoci deň predtým, ale aj deň za tým krásne svietilo slniečko, ale ako som hovorila, my počasie neovplyvníme, nad nami je niekto vyšší. Preto sa všetko sústredilo pred budovu Kultúrneho domu, kde sme pripravili veľké stany. V popoludňajších hodinách sa v miestnom rozhlase ozývala ľudová hudby, ktorá zvolávala občanov na svadbu. A tí veru nezaháľali a dostavili sa vo veľkom počte, kde boli privítaní tradične - chlebom a soľou a ešte svadobným pierkom, ktoré na svadbu nepochybne patrí a pripínali ho na oblečenie naše ženy nielen mužom, ale aj ženám. Po naplnení kultúrneho domu do posledného miestečka sa začal program. Prítomných privítali Mirka Macková a Stanko Ďurský a naša najmladšia speváčka Tamarka Hlaváčová, ktorá je dôkazom toho, že Bystrania spievajú aj v škôlke. Príhovor zameraný na oslavu folklóru, tradícií a privítanie hostí predniesla starostka obce Želmíra Gonosová.

Bystrania dobre vedia,

že v našej obci máme bohaté žriedlo folklóru a čerpajú z neho mnohí, ale predsa to zostanú vždy len bystränské zvyky a obyčaje. Táto slávnosť bola akousi poklonou, vzdaním úcty, vyslovením uznania kráse, ktorú dokázali vytvoriť naši predkovia a naša DFS Bystränky ju predstavuje. Na svadbe nechýbala ani zavíjanka nevesty a grajcárový tanec. Krásne zvuky piesní, tancov a hudby predviedli jej členovia, za čo im patrí veľké poďakovanie. Poďakovanie patrí všetkým členom a členkám DFS Bystränky, lebo sa postarali aj o pohostenie, aké bývalo voľakedy na svadbe, a to: svadobné koláče - peräce, pletence, makové, orechové záviny, zákusky - toto všetko bolo na ochutnanie pre všetkých, ktorí prišli na svadbu. A nielen to, bola aj svadobná kuracia polievka s domácimi gágoríkmi, nechýbal segedínsky guláš a lekvárové buchty od našich kuchárok. A aký by to bol deň obce, keby v Rožňavskom Bystrom nebol výborný poľovnícky guláš, či už jahňací, bravčový a srnčí, o ktorý sa opäť postarali naši poľovníci PZ Gerlach, skupina Rožňavské Bystré. Ďakujeme.

Ešte raz ďakujem všetkým

- DFS Bystänky, PZ Gerlach R. Bystré, Andrei Urbanovej, Antónii Uhrínovej, Ľubici Ďurskej, poslancom a poslankyniam OZ, kuchárkam Školskej jedálne, sponzorom, hudobnej skupine TREND z Vlachova pod vedením Petra Geceľovského, ktorí aj doprevádzali v kultúrnom programe našu DFS a všetkým (i tým, na ktorých som nechtiac zabudla), ktorí sa podieľali, aby tento deň bol krajší a aby sme ho príjemne strávili. A ako býva zvykom - do rána vyhrávala muzika a bola svadba veliká.

 

Ešte pár slovami a fotkami chcem spomenúť, že aj tento rok 28.8.2015

v predvečer 71. výročia SNP

SNP 28.8 6SNP 28.8 9SNP 28.8 4sme si uctili pamiatku hrdinov SNP kladením vencov a symbolicky zapálením sviečky na miestnom cintoríne pri hroboch padlých partizánov - Jána a Pavla Beláka, Ondreja Galla Krajného a Štefana Kalického. Malý kultúrny program opäť pripravila DFS Bystränky a Stanko Ďurský zaspieval krásnu pieseň. Svoje umenie predniesla aj Dominika Ďurská básňou o SNP. Aspoň takou malou spomienkou sa snažíme každoročne pripomínať tých, ktorí stratili to najdrahšie - svoje životy. Česť ich svetlej pamiatke! 

No a nedá mi nespomenúť akciu, na ktorú som bola pozvaná, a to

opekačka organizácie členov Jednoty dôchodcov

v Rožňavskom Bystrom, ktorá sa uskutočnila 29.9.2015 v areáli Školskej jedálne. Naši dôchodcovia sa pravidelne stretávajú, spomínajú a spievajú. Majú aj stretnutia s organizáciami zo susedných obcí - Rakovnica a Rudná. Ale majú aj takéto akcie, kde im výbor a členovia pripravia malé pohostenie, za čo sa im ostatní poďakujú piesňou a dvorní harmonikári Ondrej Leng a Ján Dávid krásnymi tónmi. Len tak ďalej dôchodcovia. Fandíme Vám.

Čítať 6396 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!