piatok, 05 február 2021 13:54

Odišiel navždy od nás rodák z Rožňavského Bystrého pán Ladislav Tomko Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Portál roznavskebystre.sk uverejnil 4. februára 2021 stručnú správu: "Vážení občania, s hlbokým zármutkom oznamujeme, že dňa 3.2.2021 vo veku 92 rokov zomrel náš rodák pán Ladislav Tomko. Posledná rozlúčka bude v kruhu rodiny.

Česť jeho svetlej pamiatke!"

Za touto správou sa skrýva ale veľmi veľa. Z radov Bystranov, ktorí robili aj pre svoju rodnú obec veľa pozitívneho, bol aj pán Ladislav Tomko. Svedčí o tom jeho cesta, ktorou prešiel z tejto malej, bývalej baníckej obce, do sveta. A to veľakrát veru aj peši, najmä ako študent z domu U zahradoch za vzdelaním krížom cez rozsiahle kopce a prašné cesty. Najprv do podtatranského Svitu, aby získal vzdelanie v bývalej Baťovej škole práce, potom aj za prácou a vyšším vzdelaním. Vždy sa však rád vracal k svojej rodine i spoluobčanom a kamarátom do Rožňavského Bystrého, kdekoľvek bol. Bol pre svojich rodákov príkladom snaživého pracovitého človeka, túžiaceho za lepším životom i vzdelaním. Dožil sa veľmi pekného veku, a to i napriek tomu, že život mu kládol do cesty ťažké prekážky, keď prežil to najťažšie, čo človeka v rodine môže stretnúť.

Posledná rozlúčka s jeho najbližšou rodinou a synom bola 5. februára 2021 v Dome smútku v Rožňave. Aj jeho život zakončil nebezpečný vírus, ktorý momentálne vládne celým svetom a najmä u starších ľudí končí smrťou.

Všetci jeho rodáci, najmä tí skôr narodení, si radi spomínajú na "Laca U zahradoch", ako ho familiárne nazývali. Svoje spomienky na plodný život vtesnal do knižky Neostať stáť, v ktorej priblížil svoju cestu z Rožňavského Bystrého do sveta.

Dnes sa ňou tešia a spomínajú na jej autora nielen Bystrania, ale aj mnohé rodiny, ktoré sa priatelili s jeho rodinou všade, kde prišiel vykonávať vojenskú službu aj ako dôstojník československej armády, ale aj v iných pozíciách.

Rád si na neho spomínam aj ja. Na chlapca v uniforme študenta Baťovej školy práce, alebo v uniforme vojaka z povolania. Nakoniec si v rodnej obci vo voľných chvíľach postavil rodinný domček neďaleko nášho domu Za jarkom. Do istého času sme boli teda aj susedia.

Do Bystrého rád chodil, lebo mal možnosť vždy prísť do svojho, k rodine, kamarátom i na spoločenské udalosti, ktoré sa v obci udiali.

Pre mňa vždy bol príkladom usilovného človeka, ktorý rád šiel za svojimi cieľmi, akokoľvek ťažké boli, aby ich splnil.

Vždy budem rád spomínať na nášho rodáka Ladislava Tomka, ktorý žil príkladným životom počas celých 92 rokov plodného života. Aj keď som nestál pri jeho truhle zo známych dôvodov, so smútkom sa rozlúčim aspoň takto.

Boli ste statočným človekom, nech je Vám zem slovenská ľahká!

Dr. Ondrej Doboš

 

Pozn.: Spomienky L. Tomka z jeho knihy Neostať stáť 

1. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko.htm  

2. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko2.htm

3. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko3.htm

4. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko4.htm

5. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko5.htm

6. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko6.htm

7. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko7.htm

8. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko8.htm

9. časť: old.majgemer.sk/bystre/ltomko9.htm

    ltomko portr 0001                                               Rodinný dom l t v Bystrom     
  Tomko Neostať stáť obalka 001
 

Neostať staáť Tomko 1955 s kamarátmi

Pri sústredení útvarov streleckej divízie na májovú prehliadku v Košiciach v r. 1955

  S rodinou v Bystrom 1956
Čítať 1819 krát Naposledy zmenené pondelok, 08 február 2021 18:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!