piatok, 25 marec 2011 12:36

Vitajte v Rodnom dome Pavla Emanuela Dobšinského v Slavošovciach! Doporučený

Napísal(a) PaedDr. Milan Sajenko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Úprimne sa tešíme z každého návštevníka, ktorý prichádza a vracia sa k Pavlovi Dobšinskému do Slavošoviec, k jeho prekrásnym slovesným perlám. Snažíme sa prostredníctvom expozície odovzdať niečo z duchovna a odkazu jeho diela. Svedčia o tom zápisy v pôvodnej pamätnej knihe od r. 1970, ale už aj v ďalšej, vedenej za posledné 3 roky, do ktorej pribudlo už vyše 900 návštevníkov.
    Pracujeme v neľahkých podmienkach aj napriek starostlivosti Obecného úradu a vedúceho expozície - dnes už „nášho“ malého regionálneho múzea, ako ho nazvali návštevníci prichádzajúci sa pokloniť „kráľovi slovenskej rozprávky“. Sú to vzácne dojmy a poznatky školských výprav, ale aj individuálnych návštevníkov, ktoré si odnášajú.

Tak ako všetky podobné pamiatky, múzeá, galérie, hrady a zámky sú situované v prostredí, ktoré vzhľadom na dobu a čas nemôžu byť vykurované, i tento pamätný dom je podobný dobe, uprostred ktorej Dobšinský v Slavošovciach a Drienčanoch dlhoročne pôsobil. No napriek skomným podmienkam dokázal dať Slovensku a svetu to, čo ho postavilo a stavia na piedestál medzi Homéra, bratov Grimmovcov, Andersena a Boženu Němcovú. Sme radi každej pripomienke a vďační najmä za uznanlivé slová a chválu, patriacu predovšetkým nášmu velikánovi.
     Pozývame aj ďalších návštevníkov do Slavošoviec, do jeho rodného domu. Cestou k nemu je možno zhliadnuť  ešte ďalší dobový artefakt, železničný tunel, ktorým dodnes neprešiel vlak, aj keď spája dva kraje, Východoslovenský a Stredoslovenský, dĺžkou iba 2,4 km, vedie však do rodiska Dobšinského.
PaedDr. Milan Sajenko,
ved. expozície
{jcomments on}

Čítať 4017 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!