nedeľa, 13 jún 2010 18:13

Oplatí sa obciam investovať do detských ihrísk, keď vandali poškodzujú ich zostavy?

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zničenie detských preliezačiek na Mníšanskej ulici v Jelšave  pobúrilo nielen obyvateľov tejto časti mesta,  ale aj ľudí, ktorí sa podieľali na vytváraní priestoru na športovanie a využitie voľného času detí. Ako to všetko začalo, kto dal podnet, aby detské ihrisko vzniklo, ako sa pristúpilo k realizácii tejto myšlienky a čo z toho všetkého nakoniec zostalo? Na tieto otázky odpovedá pracovníčka sekretariátu primátora mesta Jelšava Ing. Miroslava Repáková:
„Súčasná doba prináša popri mnohých výdobytkoch aj negatíva. Patrí medzi ne aj zhoršená pohybová kultúra detí. Detské ihriská sú jedným z miest, kde môžu deti tento nedostatok odstraňovať. Zároveň sa ihriská stávajú miestom kontaktu s ostatnými deťmi, rozvíja sa ich osobnosť, myslenie, empatia, kreativita. Poskytujú deťom mnohé možnosti zábavy a rodičom možnosti stretávania sa a odovzdávania si skúseností pri raste svojich ratolestí.


Mesto Jelšava zabezpečuje prostredníctvom svojej organizácie Mestské služby Jelšava údržbu detských ihrísk na území mesta. Podľa finančných možností zabezpečuje aj postupnú výmenu detských zostáv, ktoré musia zodpovedať požiadavkám noriem. Je však nepochopiteľné, že práve detské ihriská sa stávajú terčom útoku vandalov, a ich opätovné obnovenie resp. dovybavenie zbytočne odčerpáva peniaze, ktoré by sa dali použiť  užitočnejšie. Negatívnym príkladom je detské ihrisko na Mníšanskej ulici, do ktorého sa mesto rozhodlo zainvestovať na žiadosť obyvateľov ulice. Počiatočné investície do detského ihriska, ktoré zahŕňali úpravy terénu, oplotenie, vybavenie preliezačkami odčerpalo z  mestského rozpočtu cca 3 000 Eur. Ihrisko však v takom stave vydržalo veľmi krátky čas. Na opätovnú žiadosť obyvateľov mesto zakúpilo v mesiaci júl 2009 detskú zostavu v hodnote cca 1 000 Eur. A jej stav dnes? Žalostný, detská preliezačka je prakticky nefunkčná, a na to, aby ihrisko spĺňalo svoj účel je potrebné opäť siahnuť do mestskej kasy!    Takže  sa  pýtame – Oplatí sa investovať a kupovať?“
Foto: Ing. Miroslava Repáková
{jcomments on}

Čítať 2849 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!