piatok, 19 február 2021 14:46

Slávny slovenský huslista, hudobný skladateľ a dirigent Juraj Kazamek sa narodil v Betliari Doporučený

Napísal(a) E. Jergová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Juraj Kazamek, slávny slovenský huslista, hudobný skladateľ, dirigent, sa narodil 28. 2. 1882 v Betliari. Odišiel s rodičmi do Pittsburgu ako 10-ročný, aby pomáhal otcovi s prácou v bani. Už ako 14-ročný sa stal členom baníckej kapely. Jeho prvým učiteľom bol Albert Tietzel. On zbadal jeho nadanie a pomohol rodičom, aby ho poslali na ďalšie štúdium do New Yorku, kde študoval na konzervatóriu hru na husliach u Leopolda Lichtenberga. Husľové štúdium ukončil u profesora Otakara Ševčíka v Písku.
Po úspešnom ukončení konzervatória nasledovalo turné po celej Amerike. Počas I. svetovej vojny bol huslistom v 30-člennom vojenskom orchestri americkej armády, neskôr jeho dirigentom. Po prvej svetovej vojne sa už nevrátil do USA. Usadil sa v meste Koblenz (Nemecko) a odtiaľ chodil po celom svete a hral na koncertných pódiách. Husliam ostal verný až do smrti.
Počas svojho turné Juraj Kazamek vystúpil aj na tradičných matičných slávnostiach 26. augusta 1926 v Martine. Svoje dojmy zo stretnutia s Kazamekom opísal Ernest Kandera, nádejný adept husľového umenia takto: „vysoký, štíhly, dosť plešivý, elegantný a sympatický štyridsiatnik“.

Majster Kazamek predniesol na slávnostiach v Martine tieto skladby:

  • A. Bazzini: La ronde des Lutins
  • J. Karbulka: Slovenská rapsódia
  • V. Koler: Scherzo Indian

Potlesk nemal konca-kraja, tak na prídavok zahral ešte skladbu „Americká pieseň otroka“, ktorú v koncertnej forme spracoval sám. 
„Mal bravúrnu techniku, hral oduševnene, precítene,“ tak opisoval svoje pocity Kandera. Bol to človek veľmi prívetivý, milý, skromný. Hovoril plynule po slovensky a v zákulisí sa pošepkávalo, že je to americký Slovák, husľový virtuóz, ktorý je na turné po republike.

Pri prvej návšteve svojej vlasti v roku 1926 bol tri dni hosťom prezidenta v Topoľčiankach. Venoval mu skladbu „Spomienky na Topoľčianky“. Po ďalších vystúpeniach v Turčianskom Sv. Martine, Bratislave, Novom Meste nad Váhom prichádza Kazamek v roku 1934 aj do Rožňavy a rodnej obce, do Betliara. Miestny odbor Matice slovenskej v Betliari ho požiadal o vystúpenie. Niekoľko dní po jeho príchode koncertoval na mieste, kde stál pôvodne jeho rodný dom, v sále reštaurácie pána A. Šébla, v sále malej pomerne k jeho umeniu a v prítomnosti obecenstva z Betliara a blízkeho okolia, snáď počtom najmenšieho, pred akým kedy koncertoval. Betliarska sála sa premenila akoby hypnózou umelcovej prítomnosti na svätyňu hudobnej kultúry klasickej hudby. Niet divu, veď na repertoári boli nesmrteľné mená Paganiniho, Beethovena, Smetanu i Bazziniho. Majstrovskou umelcovou rukou bola tiež prednesená Karbulkova Slovenská rapsódia i lahodné melódie vlastnej kompozície. Na večierku ho sprevádzala pani Š. Šikúrová a slečna I. Markušová z Rožňavy. 16. septembra 1934 v sále rožňavskej radnice na svojom koncerte predniesol skladby autorov: Händel, Beethoven, Paganini, Smetana.

Juraj Kazamek bol nielen výborným interpretom, ale aj zaslúžilým propagátorom nášho umenia v cudzine a kadiaľ chodil, robil všade len česť slovenskému menu, za čo mu patrí vďaka. Zomrel 26. júla 1956 v Koblenzi (Nemecko). Pri príležitosti 110. výročia narodenia mu rodáci odhalili na obecnom dome v Betliari pamätnú tabuľu.

Zdroj: MV SR, Štátny archív v Košiciach, pracovisko Archív Rožňava, okresné noviny Zora Gemera r. 1992, Rozsnyói Hírlap r. 1934, Obzor Gemera r. 1983

 

Čítať 1142 krát Naposledy zmenené piatok, 19 február 2021 20:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!