×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/betliar/znamka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/betliar/znamka
nedeľa, 05 január 2014 09:59

Na Vianočnom šachovom turnaji v Betliari si zmeralo sily 26 šachistov z celého Gemera

Napísal(a) Ing. Miroslav Ciberaj
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Obecný úrad v Betliari a Šachový oddiel TJ Tatran Betliar usporiadali v sobotu 28.12.2013 v kultúrnom dome v Betliari už 14. ročník tradičného Vianočného šachového turnaja. Turnaj finančne a vecne podporila Obec Betliar, riaditeľom turnaja bol Ing. Miroslav Ciberaj. Na turnaji sa zúčastnilo celkom 26 šachistov z rôznych kútov Gemera – zo šachových klubov z Betliara, Gemerskej Polomy, Rožňavy, Štítnika, Revúcej, Tornale a z Rimavskej Soboty, vrátane jedinej skutočnej dámy. Takmer všetci hráči už majú skúsenosti aj z Gemerskej šachovej ligy. Hráčov turnaja privítal starosta Obce Betliari Július Farkašovský.
Hralo sa švajčiarskym systémom 2 x 15 min. na 9 kôl. Súťaž bola vyrovnaná, čo ukazuje aj výsledková listina. Hráč s 5. najvyšším ratingom ELO v súťaži – Ján Rogos st. bol po tretine turnaja na čele poradia, ale nakoniec skončil až na 16. mieste. Opačne postupoval Róbert Lázók z Tornale, ktorý z 18. miesta po 3. kole skončil štvrtý s ½ bodovou stratou za víťazom. Pred posledným kolom bol na čele Róbert Szaszák z Rožňavy. V poslednom kole sa stretol s vtedy s tretím Róbertom Lázókom. Obaja sa takticky dohodli na remíze v domnienke, že si uchovajú toto poradie. Ich súperi však vyhrali

a obaja nakoniec klesli o 1 miesto, čím jeden prišiel o víťazstvo v turnaji a druhý o medailu, keď rozhodovali pomocné body. Zaujímavosťou je aj to, že celkový víťaz nefiguroval ani raz na čele priebežného poradia, dokonca po 5. kole bol až na 7. Mieste s 1,5 bodovou stratou na prvého. Očividne mu však prospela prestávka, lebo po chutnom obede zhltol aj všetkých súperov – vyhral všetky zostávajúce partie.  Hlavným rozhodcom turnaja bol Ján Rogos st., ktorý spoľahlivo a v zmysle pravidiel šachu vyriešil aj zložité situácie. K hladkému priebehu súťaže prispela aj počítačová technika, ktorú zabezpečil Milan Šafárik st. 
Víťazom turnaja sa stal Milan Šafárik st. z Revúcej, na 2. mieste skončil Róbert Szaszák z Rožňavy a na 3. mieste Vojtech Istók. Z domácich hráčov Betliara najlepšie zabodoval Ing. Miroslav Ciberaj, umiestnil sa na 13. mieste. Víťazi turnaja na prvých štyroch miestach boli odmenení finančnými sumami 40, 30, 20 a 10 €, ostatní hráči získali pekné a praktické vecné ceny, ktoré boli oproti predošlým ročníkom trochu skromnejšie. Osobitnú cenu získal najmladší hráč – Maximilián Černický ml. z Gemerskej Polomy. 
Po skončení hlavnej súťaže zostalo 12 hráčov hrať bleskovku – 5 min. partie. Hral každý s každým. Suverénnym víťazom sa stal Róbert Šeszták z Rimavskej soboty pre Jiřím Chylom z Revúcej a Milanom Šafárikom st. z Revúcej. Súťažilo sa korektne, bez konfliktov a v priateľskej atmosfére. 
Najbližšie sa šachisti zídu v januári 2014 na prvom riadnom zápase Gemerskej šachovej ligy ročníka 2014. 
Ing. Miroslav Ciberaj, Betliar

Čítať 4332 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!