×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/driencany/bystre
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/driencany/bystre
utorok, 30 júl 2013 21:01

Drienčany ožili spevom i tancom aj vďaka folklórnej skupine Bystränky z Rožňavského Bystrého Doporučený

Napísal(a) ondrej
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na 10. ročník kultúrno-spoločenského podujatia Dedina ožíva, ktorého organizátorom bola 27. júla 2013 obec Drienčany spoločne s Občianskym združením Valgata a GMOS z Rimavskej Soboty, sa zodpovedne pripravovali aj členky Dedinskej folklórnej skupiny Bystränky z Rožňavského Bystrého. Veď boli na tento deň pozvané po prvýkrát a navyše i preto, že obidve gemerské obce spája meno nášho najväčšieho rozprávkara Pavla Dobšinského, kde žil i tvoril aj ako evanjelický kaplán, či farár. Aj preto sa divákom chceli ukázať vo svojom sviatočnom kroji a so svojimi ľudovými pesničkami. Starostovi Drienčan Petrovi Švoňavovi navyše upiekli obľúbené a sviatočné pankúšiky, ktoré bystranské ženy pripravujú iba počas najväčších udalostí v bystranských rodinách. V zastúpení skupiny ich odovzdali Zuzana Tomková, vedúca skupiny a Mária Molnárová.
Drienčanský starosta privítal folklórnu skupinu ako sa patrí a venoval im aj patričnú pozornosť. Porozprával im o tom, čím v súčasnosti v dedine žijú a ako uchovávajú všetko, čo po našom rozprávkarovi zostalo. Bystränky navštívili aj drienčanský evanjelický kostol, v ktorom Dobšinský vykonával služby božie a spoločne sa poklonili i pri jeho hrobe v záhrade kostola, kde je pochovaný.

V programe sa predstavili vďačnému obecenstvu najprv predpoludním s pásmom piesní V Bystrom na moste a popoludní zase s už skôr nacvičeným pásmom Na bále vo felescimre. Bystränskými ľudovými piesňami v podaní Bysträniek sa tak rozozvučala celá dedina. Ako sólisti sa predstavili najmä Dominika Ďurská a Stanislav Ďurský, obidvaja absolventi košického konzervatória. Svoju premiéru v Drienčanoch mala i pieseň To bystränskia šíria polo, to je pekné políčko, ale i ďalšie, ako napríklad: Na bystränskej túrni zvoni pekne zvonä, tia bystränskia herdia diavki na tánec sä strojä, Akí herdí tot maj frejär, nemá chižu ani majär, či Zrodeli sä trenki za horami, Ach bože prebože maj mladí vek, Chodeli chlapci k nám, že šiarnia oši mám, ale už sä bojä, bo jä sa vidávam, Ponad náš dom dva hviazdiški jäsnia a iné. Prítomným divákom zatancovali tiež starý bystränský tanec Regec, ktorý dostal pomenovanie po bývalom bystränskom mlynárovi. Po skončení svojho vystúpenia obdarovali divákov upečenými bystränskými buchtami, ku ktorým pripojili aj lístok od Bysträniek, čo prítomní vysoko ocenili. Bystränky potešilo, že ich predstavenie pozorne sledovali prítomní a zožali od nich aj najväčší potlesk zo všetkých vystupujúcich.  A to je už čo povedať, keď spolu s nimi sa prezentovali na pódiu postavenom v strede obce aj Folklórny súbor Haviar z Rožňavy, folklórna skupina žien Lehoťanka z Čiernej Lehoty, ale aj Heligonkári z Kokavy nad Rimavicou a DDS Facka pri ZUŠ v Rimavskej Sobote.
Priliehavý názov Dedina ožíva sa veľmi hodí na toto podujatie. Potvrdzovali to aj pripravené dvory, v ktorých sa preukázali ich majitelia svojimi výrobkami ručných prác v podobe vyrezávaného dreva, výšiviek, maľovaniek, alebo starých dobrých a osvedčených dedinských jedál našich babičiek či starých materí. Neboli to len dvory domácich majiteľov, ale v Drienčanoch sa prezentovali aj šikovné ruky obyvateľov zo susedných osád, či obcí.
A tak si do svojej kroniky Bystränky zapisujú ďalšie svoje úspešné účinkovanie, ktoré tentoraz bolo v Drienčanoch.
Ondrej Doboš
Fotografie Dr. Jozef Sabo

{gallery}folklor/driencany/bystre{/gallery}

Čítať 5379 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!