×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/divadlo/jv
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/divadlo/jv
utorok, 10 september 2013 22:16

Oblastné oslavy 69. výročia Slovenského národného povstania v Tisovci

Napísal(a) Petr Mikulecký
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Tisovci sa 6. septembra 2013 uskutočnili oslavy 69. výročia Slovenského národného povstania. Pri tejto príležitosti došlo aj k stretnutiam mládeže s odbojármi z oblastných výborov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov z Rimavskej Soboty a Rožňavy.
Najvyšších predstaviteľov oblastných výborov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a odbojárov privítal na Mestskom úrade v Tisovci primátor Mesta Tisovec Ing. Peter Mináč. Potom sa bývalí odbojári PaedDr., Mgr. Milan Sajenko a Pavol Hruška podľa programu zúčastnili besied so žiakmi základných škôl. Mal som vzácnu príležitosť moderovať spolu s Pavlom Hruškom besedu s jednou skupinou žiakov. Potešilo nás, že deti veľmi pozorne vypočuli ako spomienky Pavla Hrušku na vojnové udalosti, tak aj moje vysvetlenie historicko-politického kontextu udalostí SNP vo vzťahu k vojnovým udalostiam druhej svetovej vojny.
V 11.00 hod. sa začal položením vencov pri pomníku SNP na Námestí Dr. Vladimíra Clementisa oficiálny pietny akt. Po štátnej hymne a básni nasledovalo otvorenie aktu.

K prítomným sa najprv prihovoril primátor Tisovca Ing. Peter Mináč. Privítal prítomného zástupcu  tajomníka ambasády Ruskej federácie na Slovensku  pána A. Kulbidu, prítomných predstaviteľov politického, spoločenského a kultúrneho života Gemera, funkcionárov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ako aj všetkých prítomných. Vo svojom príhovore vyjadril radosť, že sa práve v Tisovci podarilo zorganizovať takéto spoločenské podujatie. K prítomným sa prihovoril aj predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Rimavskej Sobote Ing. Pavol Brndiar, ktorý spomenul nielen historický význam Slovenského národného povstania v dejinách Slovenska, ale vyzdvihol aj odhodlaný boj obyvateľstva Gemera proti nacistickým okupantom. S krátkym príhovorom vystúpil aj diplomatický zástupca Ruskej federácie. 

V rámci pietneho aktu boli odovzdané vysoké štátne vyznamenania odbojárom a zaslúžilým členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov: Pavlovi Hruškovi Medailu M. R. Štefánika 1. stupňa a PaedDr.,Mgr. Milanovi Sajenkovi Pamätnú medailu kpt. Jána Nálepku – Repkina za dlhoročnú prácu s mládežou v prospech Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Pavol Hruška a PaedDr. Milan Sajenko ocenenia prijali z rúk predsedu Oblastného výboru v Rožňave a podpredsedu Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ing. Norberta Lacka. Pietny akt zakončil zborový spev hymnickej piesne.
V areáli pred Základnou školou Dr. Vladimíra Clementisa vystúpila potom dychová hudba GEMERČANKA z Revúcej a dychová hudba HRADOVANKA z Tisovca. Kultúrny program o 12.30 otvorili svojím príhovorom a pozdravom hostí predseda Oblastného výboru (Rožňava) a podpredseda Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ing. Norbert Lacko a primátor Mesta Hnúšťa a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Mgr. Michal Bagačka. V rámci kultúrneho programu, ktorý nasledoval, potom vystúpili súbory: Fujaristi z Tisovca a Rožňavy, Folklórny súbor DUBINA z Rožňavy, Spevácka skupina z Vyšnej Slanej, Spevácky súbor LEVENDA z Muráňa, Spevácky súbor POĽAN z Muránskej Dlhej Lúky, Folklórny súbor z Tisovca a Folklórny súbor RIMAVAN z Rimavskej Soboty. Sprievodnými akciami boli jarmok ľudových remesiel a rôzne atrakcie pre deti.
Chcel by som týmto poďakovať predstaviteľom Mesta Tisovca a všetkých jeho kultúrnych inštitúcií, ako aj predstaviteľom oblastných výborov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Rimavskej Sobote a Rožňave za ich obetavé úsilie pri realizácii tohto spoločenského podujatia - a poďakovať za účasť prítomnému zástupcovi Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike, predstaviteľom politického, kultúrneho a spoločenského života z okresov Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava, ako aj všetkým, ktorí sa prišli pokloniť pamiatke tých, ktorí pred 69 rokmi bojovali za našu slobodu.

Text a foto: Bc. Petr Mikulecký

 

Čítať 3953 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!