pondelok, 16 december 2013 17:34

V predvianočnej atmosfére tridsiaty tretíkrát regionálna prehliadka speváckych zborov Daxnerov Tisovec

Napísal(a) Jaroslava Chromeková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

tis Bona-fide-1aUž po tridsiaty tretíkrát 13. decembra 2013 sa v predvianočnej atmosfére uskutočnila v Tisovci regionálna prehliadka speváckych zborov Daxnerov Tisovec. V tomto roku sa predstavilo 5 spevokolov regiónu Gemer-Malohont.
Už tradične sa vo vestibule predstavili ľudoví remeselníci, na predajnej výstave pod názvom Vianočná nálada. Návštevníci tak mohli obdivovať i zakúpiť si výrobky zo šúpolia, medovníčky, háčkované vianočné ozdoby či prestieranie.
V úvode prehliadky vystúpil jeden z najstarších spevokolov na Slovensku, Mužský spevokol Dr. Samuela Daxnera z Tisovca. Pôsobí už úctyhodných 136 rokov a za svoju nepretržitú dlhoročnú činnosť prevzal mnoho ocenení a vyznamenaní. V súčasnosti Mužský spevokol Dr. Samuela Daxnera diriguje Mgr. Gabriela Rufusová

Mužský spevokol Sama Daxnera TisovecSZ Andante TornaľaPrehliadka pokračovala vystúpením Miešaného speváckeho zboru Andante ZO Csemadok-u v Tornali pod vedením Agnesy Kuraliovej. Spevokol ročne absolvuje 10-12 verejných vystúpení a za posledných päť rokov usporiadal štyri festivaly speváckych zborov s medzinárodnou účasťou.
Ako ďalší sa predstavil Cirkevný spevokol Nádej pri ECAV v Revúcej pod taktovkou Jaroslava Petra. Zbor sa pravidelne  

zúčastňuje všetkých zborových slávností počas sviatkov a stretnutí cirkevných spevokolov. Spevácky zbor Bona fide už 42 rokov pracuje pri Mestskom kultúrnom stredisku v Rimavskej Sobote. Tento spevokol podporuje projekt Matice slovenskej – Osobnosti Gemera – Malohontu, rovnaký názov má aj kniha MUDr. Petra Dragijského, ktorej úvodnú báseň Rimava pre zbor zhudobnil pán Tibor Lévay.Bona fide Rim.Sobota Spomínaná pieseň zaznie v premiére pri krste knihy začiatkom budúceho roka. V súčasnosti zbor vedie Janka Dobrocká.
SZ Nádej RevúcaPosledný zbor, ktorý sa na prehliadke predstavil bol Spevácky zbor Quirin z Revúcej, pod vedením Jaroslava Petra. Založený bol v roku 2006 a združuje predovšetkým učiteľov, bývalých absolventov a priateľov Základnej umeleckej školy v Revúcej. Spevokol sa zúčastňuje domácich i zahraničných festivalov, kde dosahuje vynikajúce výsledky.
V úplnom závere pri svetle sviečok a za prítomnosti všetkých speváckych zborov odznela skladba Tichá noc, svätá noc, ktorá bola krásnou bodkou za vydareným programom a krásnym podujatím.
Vianočná náladaPrimátor mesta Tisovec Ing. Peter Mináč a riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote Mgr. Darina Kišáková vyjadrili poďakovanie všetkým účastníkom prehliadky a vedúcim zborov odovzdali ďakovné listy.
Po spoločnom posedení, so želaním príjemných vianočných sviatkov, plných porozumenia, lásky a spokojnosti sa speváci rozišli so želaním stretnúť sa na XXXIV. ročníku regionálnej prehliadky speváckych zborov Daxnerov Tisovec 2014.
IMGP7528SZ Quirin RevúcaVian.nálada2Vian.nálada3Organizátori podujatia: Gemersko - malohontské osvetové stredisko Rimavská Sobota,
Mesto Tisovec, Odd. kultúry a športu.
Podujatie bolo realizované s finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Jaroslava Chromeková

 

 

Čítať 5422 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!