×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/mdd
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/futbal/byshrh
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/banici/makoviny
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/mdd
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/futbal/byshrh
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/banici/makoviny
pondelok, 07 jún 2010 23:00

S deťmi sa na oslavách MDD v Rožňavskom Bystrom tešilo aj slniečko

Napísal(a) Mgr. Silvia Lengová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo Wikipédii sa píše, že myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD. Avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách. V tento deň je zvykom, že sa

na školách neskúša.
V Rožňavskom Bystrom sa oslavy sviatku všetkých detí posunuli z 1. júna na nedeľu 6. júna. V rámci príprav sa vyskytovali aj občasné obavy z nepriaznivého počasia, ale slniečko naše deti nesklamalo. Usmievalo sa na ne a tešilo sa s nimi celé nedeľné popoludnie. 
Okolo 14-tej hodiny sa z každej ulice ponáhľali deti na školský dvor – tzv. Platňu. Keď sa už "Platňa" zaplnila, pani starostka všetky deti srdečne privítala a popriala im veselú zábavu. Rôzne súťaže si pre deti pripravili mladí animátori – Roberta, Simonka, Evka, Mirka, Dominika a Tomáš. Veľký záujem bol o maľovanie na tvár. Deti sa pod rukami animátorov  menili na krásne motýle, lúky plné kvetov, ale aj na všelijaké hrôzostrašné tvory (potvory).
Okrem zábavy a súťaží sa deti mohli pod vedením dobrovoľníčok z ÚZS SČK v Rožňave  naučiť  správne poskytovať prvú pomoc, mohli si na „vlastnej koži“ vyskúšať nepriestreľnú vestu a zapnúť húkačky a majáky na policajnom aute. Ujovia policajti z OR PZ v Rožňave ochotne odpovedali na každú zvedavú otázku. Prekvapením dňa pre veľkých aj malých bol úspešný zásah hasičov v „priamom prenose“. Ujo Uhrín chcel (asi) "podpáliť školu", ale šikovní hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru v Štítniku mu jeho zámer rýchlo zmarili.
Po takomto adrenalíne každému dobre padlo malé občerstvenie, ktoré pripravili tety kuchárky zo školskej jedálne a teta Uhrínová.
Vlani sa Deň detí konal pre zlé počasie v sále, tohtoročný na platni. To kde bude oslava v roku 2011, zatiaľ nikto nevie. .... ale veď to ani nie je dôležité. Najdôležitejšie je, aby sme sa aj v ďalšom roku všetci zišli v zdraví a v radosti.
Za celé obecné zastupiteľstvo ďakujem všetkým hosťom, ktorí prijali naše pozvanie, organizátorom, animátorom, ale predovšetkým Vám, milé deti :-)
7.6.2010
Silvia LENGOVÁ
Fotografie: Silvia Lengová, Ľubica Ďurská
FOTOGALÉRIA:
{gallery}kultura/mdd{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3610 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!