pondelok, 01 september 2014 13:56

Deti si vyskúšali nielen prácu na ponku, ale sálou sa ozýval buchot kladív a klince bili ostošesť

Napísal(a) Ing. Darina Figúrová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

cl SAM 4500aTohtoročné letné prázdniny sú nenávratne preč. Aj počasie posledných dní akokeby avizovalo prichádzajúcu jeseň a s ňou aj čas školských lavíc. MO MS v Čiernej Lehote v spolupráci s OZ Žampík zorganizovali pre deti z Rožňavy, deti členov MS a deti z Čiernej Lehoty „Tvorivé dielne“. Program dňa 27.7.2014 bol naozaj bohatý. Deti v doprovode dospelých sa autobusom priviezli do Slavošoviec. Pozreli si rodný dom Pavla Emanuela Dobšinského, kde im Dr. Milan Sajenko v krátkosti pripomenul, kto bol P. Dobšinský. Deti si mohli pri prehliadke expozície popustiť uzdu fantázie a na chvíľu byť Popolvárom najväčším na svete či krásnou Princeznou.
V Slavošovciach má sídlo zberný dvor fi Ekolumi, deti si tu pozreli separáciu a nakladanie s plastovými odpadmi.
No a konečne dorazili do kultúrneho domu v Čierne j Lehote, kde boli pre nich prichystané zaujímavé činnosti. 
Práca s drevom – klasická i modernejšia. Klasická spočívala v tom, že pán Ondrej Terrai priniesol klasický drevársky ponk, na ktorom dodnes on sám pracuje a vyrába z dreva užitočné predmety. 
Deti si vyskúšali nielen prácu na ponku, ale sálou sa ozýval buchot kladív a klince bili ostošesť. 
Tá moderná bola zaujímavá, deti tvorili

mandely – slnečnicu a slnko za pomoci Mgr. Ondreja Baštáka Ďurána. 

cl SAM 4499aMaľovanie keramiky – táto činnosť zaujala dievčatá i chlapcov, pretože sa prvýkrát stretli s maľovaním na surovú keramiku. Niektoré maľby boli naozaj pekné.
Ručné práce – vyšívanie – dievčatá nás prekvapili svojim záujmom o túto už pomaly medzi mladými zabudnutou činnosťou, ktorá dokáže vytvoriť krásne dekoračné i úžitkové veci.
Mnohé takéto výšivky i tkané prestierania či súčasti odevov mohli deti vidieť na výstavke, ktorú ženy z MO MS v Čiernej Lehote pre ne pripravili.
Samozrejme, že dobre padlo i malé občerstvenie, o ktoré sa postaral Matej Lada. Podujatie, ktoré podporila aj MS zo svojich fondov, bolo zaujímavé a podnetné, verím, že sme všetci strávili zmysluplný deň. Deťom sa veru ani nechcelo ísť domov.
cl SAM 4515-001aDo tohto projektu sa zapojilo veľa ochotných ľudí a ja mám obavy, že sa aj niekomu zabudnem poďakovať. Ďakujem v prvom rade deťom a členom iných MO MS za aktívnu účas, OZ Žampík, Ing. Halkovej, Matejovi Ladovi za spoluorganizáciu, Mgr. Ondrejovi Baštákovi a pánovi Ondrejovi Terraiovi za odborné vedenie detí pri práci s drevom, pani Márii Kundrákovej a Zuzane Hruškovej za vedenie pri ručných prácach, Pani Kataríne Pukanskej a Vlaste Maťašovej za vedenie pri ostatných činnostiach. Starostke obce za poskytnutie priestorov a propagáciu akcie v miestnom rozhlase a členkám MO MS za dobrú organizáciu.
Želajme si do budúcna veľa ochotných a prajných ľudí a veľa chuti do takýchto činností, odmenou sú pre nás nie financie, ale uznanie detí , ktoré vedia byť veľmi vďačné.

Ing. Darina Figúrová

Fotografie: Mgr. Ondrej Bašták Ďurán

picasa_albumid=6054076260992529345

 

{jcomments on}

Čítať 3186 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!