utorok, 19 marec 2024 09:42

V Rakovnici odhalili pamätnú tabuľu svojmu slávnemu rodákovi prof. Jánovi Fabiánovi a otvorili Dom baníckych tradícií Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Najfrekventovanejším menom v sobotu 16. marca 2024 v gemerskej obci Rakovnica bolo meno profesora Jána Fabiána. Svojmu rodákovi totiž v tejto obci na jeho počesť slávnostne otvorili Dom baníckych tradícií, v ktorom časť venovali aj jemu ako uznávanému svetoznámemu banskému odborníkovi, ktorého poznali v takmer 50 krajinách sveta. Na jeho zrekonštruovanom rodnom dome odhalili Pamätnú tabuľu. Pri tejto príležitosti na pozvanie obecného úradu prišli na toto podujatie aj poprední funkcionári Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií v Košiciach, zástupcovia okolitých baníckych spolkov, jeho bývalí študenti i občania zo susedných baníckych obcí Rožňavské Bystré, Rožňava a Rudná. Tejto jedinečnej udalosti na území rodnej obce profesora Fabiána sa zúčastnili aj jeho potomkovia, z ktorých syn Ján pokračuje v otcových šľapajách.

Pripomeňme si, že profesor Ján Fabián sa narodil v Rakovnici 16. 9. 1935 v baníckej rodine, ktorá si túto tradíciu držala po tri generácie. Zomrel 2. februára 2018 ako 83-ročný v rožňavskej nemocnici. Baníctvu sa venoval od svojho 17-teho roku života. Odborne sa vzdelával na Vysokej škole technickej v Košiciach, ktorej absolventom jej Baníckej fakulty sa stal v roku 1959, ktorú ukončil červeným diplomom. Po niekoľkých rokoch praxe na rôznych banských prevádzkach regiónu sa vrátil do svojej Alma Mater a ako 38-ročný sa stal aj jej najmladším docentom.

Počas vysokoškolského pedagogického pôsobenia vychoval množstvo banských odborníkov, medzi ktorými boli tiež absolventi z regiónu Gemera. Viacerí z nich zastávali počas svojej odbornej praxe dôležité riadiace miesta. Niekoľko z nich sa zúčastnilo i tejto slávnostnej udalosti. Niektorí vo svojich príhovoroch pripomenuli osobnosť profesora Fabiána a vyzdvihli jeho prínos pre gemerské baníctvo.

Celý život žil pre baníctvo nielen na Slovensku, ale po celom svete. Štyri roky pracoval v Lusake v africkej Zambii ako hosťujúci profesor a neskôr i dekan baníckej fakulty. Od roku 1971 takmer dva roky pôsobil v Kanade, aj v Nepále, Indii, Mexiku, Sýrii či Iráne. V najhlbšej šachte africkej Ghany, v ktorej sa ťaží zlato, sa ocitol v hĺbke až 1 600 metrov pod zemským povrchom.

Profesor Ján Fabián počas svojho aktívneho odborného života napísal viacero odborných kníh, 57 odborných článkov, 13 výskumných správ, 4 patenty a súdnoznalecké posudky a projekty pre hlbinné a povrchové baníctvo. Svoj životopis a zážitky z cestovania zhrnul v roku 2003 v knihe: „Putovanie za baníckym chlebíkom".

Akcia, ktorá sa v Rakovnici udiala v spomínanú sobotu, na ktorej mali podiel viaceré firmy i spoločnosti, tak z Rakovnice, ako i okolia, zanechala najmä u domácich občanov úžasný pocit spolupatričnosti a hrdosti.

Svedčia o tom i reakcie mnohých účastníkov podujatí, ktoré sa uskutočnili pod záštitou Obecného úradu v Rakovnici v tento marcový víkend. Cítiť z nich vďaku za to, čo profesor Fabián spravil pre zachovanie baníctva nielen v ich obci, ale i všeobecne ako odborník baníckej profesie.

Rád prispieval do rakovnických obecných novín svojimi spomienkami na históriu tejto baníckej obce, ale aj ako jeden z hlavných postáv dokumentárneho filmu Banícky chlebíček.

Súčasťou podujatia bolo v nedeľu 17. 3.2024 aj odtvorenie banského náučného chodníka Mních nad obcou Rakovnica v blízkosti kostolíka na Magdolne. 

 

 

MG od

Fotografie: Facebook 

 

 

 

 

Čítať 1830 krát Naposledy zmenené utorok, 19 marec 2024 17:20
Viac z tejto kategórie: « Rekenská Magdoléna

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!