×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/vodovod/12/sept
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/dom/brectan
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/vodovod/12/sept
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/dom/brectan
utorok, 29 október 2013 14:57

Stretnúť sa na Dni obce má hlboký význam pre ďalší rozvoj obce

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Deň obce je pevnou súčasťou života obce Rakovnica i jej občanov. Aj tohto roku bol jedinečný. Pekná pozvánka na úradnej tabuli, zvukové pozvanie obecným rozhlasom, nápaditá jesenná výzdoba Domu kultúry a k tomu aj pekné počasie napovedali, že ľudí, občanov čaká príjemný zážitok.
Oslavy začali v sobotu 12. októbra 2013 v popoludňajších hodinách. Sympatická moderátorka Lenka Dobošová v dobovom kostýme skvele zvládla svoju rolu. Privítala vzácnych hostí starostov obcí Rudná, Rožňavské Bystré, Gočaltovo, Honce, Slavošovce. V stručnosti prešla históriou obce od jej vzniku po súčasnosť a zároveň otvorila program.
Bohatý kultúrny program začala Janka Palečková prednesením básne. Potom sa slova ujal starosta obce Ľuboš Lešták. Jeho vyznanie obci silne zarezonovalo u všetkých prítomných. Vyzdvihol miesto obce v rámci Slovenska a vyjadril želanie, „aby nám rástla do krásy, aby bola domovom len dobrých a šťastných ľudí.“ Poukázal na kľúčovú výstavbu – verejný vodovod. Je to historická udalosť, ktorá nás začlenila medzi vyspelé obce krajiny. Vysoko

ohodnotil spoluprácu s miestnymi organizáciami, združeniami a spoločenstvami pri zveľaďovaní obce. Svoje vystúpenie zakončil slovami: „My dnes môžeme s hrdosťou a úprimne vysloviť svoje city v slovách – SOM OBČAN RAKOVNICE.“Báseň o Rakovnici predniesla Tánička Palečková. Za ňou vystúpila folklórna skupina Gočovan. V jej podaní ožili piesne, obyčaje, zvyky. Rozveselili, potešili všetkých prítomných. Na znak radosti, spokojnosti občania vystúpenie odmenili srdečným potleskom. 

Po pútavom programe na javisku sa predstavila speváčka Dominika Ďurská z Rožňavského Bystrého. Ľudové piesne v jej podaní mali priaznivú odozvu a dali účastníkom krásny kultúrny zážitok.
Potom na scénu prišiel ďalší folklórny súbor Haviar. Popri tancoch mali v programe zastúpený spev a ľudovú hudbu. Svojim vystúpením ukázali, že právom sa prezentujú nielen doma, ale i v zahraničí.
Futbalovou terminológiou povedané – polčas bol za nami. Oslava pokračovala módnou šou zo salóna Mima fasion, ktorého majiteľkou je naša rodáčka Milena Turčániová. Jej tvorba je známa nielen na Slovensku. Ťažko sa hodnotí, to čo sme vedeli. Treba to vidieť, zažiť. Bola to jednoducho pastva pre oči.
Oslavy sa neobišli bez tradičného gulášu. Novinkou boli autori noví tvorcovia, kuchári Ján Františka a Maroš Lešták. Ich gurmánske umenie neostalo bez pochvaly a vyjadrenia spokojnosti.
Na záver Dňa obce premietanie filmu Banícky chlebíček, ktorý nakrútil náš rodák Roman Fabián. Film mal premiéru v júni tohto roku na trenčianskom Art Film Feste. Zatiaľ si ho pozrelo tisíce ľudí nielen na Slovensku, ale aj z celého sveta. Škoda, že na jeho premietaní u nás nebol prítomný autor filmu. Chýbal nám.
Tohtoročné oslavy skončili. Občania i hostia boli spokojní. Stretnúť sa na Dni obce, zažiť neopakovateľné chvíle, navzájom sa potešiť, stmeľovať spoločenstvo má hlboký význam pre ďalší rozvoj obce. Za úspešný deň patrí vrelé poďakovanie organizátorom a tým, ktorí osobne prispeli a pričinili sa o to, že všetko dopadlo výborne.
Text a foto: Dr. Jozef Sabo

 

Čítať 5284 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!