×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/lehota/lehotanka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/lehota/lehotanka
utorok, 26 júl 2011 21:28

Folklórna skupina Lehoťanka z Čiernej Lehoty v Drienčanoch na ôsmom podujatí Dedina ožíva Doporučený

Napísal(a) Ing. Darina Figúrová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dedinka Drienčany je úzko spätá so Slavošovcami. Tieto dediny spája rodák zo Slavošoviec, ktorý svoju životnú púť ukončil v Drienčanoch – Pavol Dobšinský. V Drienčanoch už osem rokov v mesiaci júl ožívajú rozprávkové postavičky – kráľ drienčanský so sprievodom víta svojich poddaných i hostí, drevené sochy  z dielne rezbárov sa prihovárajú malým i veľkým a nie je ťažké uhádnuť kto je kto. Atmosféru histórie, ktorá sa prelína s modernou dobou, dotvárajú tradičné dvory so špecialitami a dobrotami, výšivkami a prezentáciou tradičných nástrojov a výrobkov.
Folklórna skupina Lehoťanka z Čiernej Lehoty je na tomto podujatí ako doma. Okrem návštevy dvorov, kde jej cestu  sprevádza spev piesni z

 Čiernej Lehoty, sa pravidelne zúčastňuje  pásma duchovného slova a hudby v evanjelickom kostole a v popoludňajších hodinách uvedie pre divákov svoj folklórny program.
Tento rok to boli vtipné obrazy z dedinského života. V prvom vystúpení sa prekrikujú staré dievky, čo by sa aj chceli vydať, ale nikto ich neberie, čo im patrične vydaté ženy „osladia“, ale radšej ostať slobodnou, ako sa vydať pre majetok za starého ženícha. Druhé vystúpenie vtipným spôsobom ukazuje obraz z dedinskej krčmy, kde podguráženého chlapa jeho verná žena márne  nahovára po dobrom i po zlom, aby sa bral domov, až nakoniec rezignuje a sama  sa so zvedavými ženami zabaví a muža si odvádza domov.  Dialógy  a vtipné čierno-lehotské piesne divákov zaujali, z vystúpenia sme iste zanechali dobrý dojem.
V mene celej FS ďakujem starostovi a obecnému zastupiteľstvu obce Drienčany  za možnosť účasti na tomto podujatí. Podotýkam, že sme sa veľmi  tešili nielen na špeciality vo dvoroch, ale aj na milých ľudí v Drienčanoch, ktorí nás zakaždým srdečne vítajú. Taktiež ďakujem starostovi obce Slavošovce a pánovi Ladislavovi Oravcovi  za prepravu, starostke obce Čierna Lehota za jej podporu na našom vystúpení.
Už teraz sa tešíme na IX. ročník podujatia Dedina ožíva v Drienčanoch.
Ing. Darina  Figúrová
Foto: Mgr. Michal Terrai

{gallery}kultura/lehota/lehotanka{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 4077 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!