×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/matica/lehota/slavosovce
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/clehota
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/matica/lehota/slavosovce
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/clehota
pondelok, 21 máj 2012 22:40

Matičiari spojili príjemné s užitočným Doporučený

Napísal(a) Ing. Darina Figúrová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slavošovce - priemyselná obec na Gemeri v Štítnickej doline, ktorú netreba nejako zvlášť predstavovať. Skôr, ako sa tu v Slavošovciach v r. 1828 narodil zberateľ slovenských povestí a rozprávok, kňaz a národovec Pavol Dobšinský, postavená v roku 1817 bola papiereň. Výroba bola prevažne ručná, zameraná hlavne na baliace papiere. Zakladateľka papierne Johanna Gyürkyová v roku 1841 zaviedla strojnú výrobu papiera, prvú v Uhorsku.
Menej ľudí už vie, že Slavošovce majú ešte jednu zaujímavosť. Oveľa mladšiu, ale o to atraktívnejšiu. Tunel pod Homôlkou, vystavaný v rokoch 1941 - 1944, nuž ale dodnes neosadený železničnou traťou, preto je

využívaný len turistami a cyklistami ako zaujímavá turistická atrakcia.
V sobotu 19. mája 2012 sa matičiari z okresu Rožňava zišli tak trochu netradične, na svojom pracovno-výchovnom podujatí. 
Začalo sa to pri pamätnej buste, osadenej na nádvorí v Základnej škole Pavla Emanuela Dobšinského v Slavošovciach. Nás matičiarov tešilo, že k nášmu podujatiu sa pripojili i deti zo Základnej školy na Zlatej ulici z Rožňavy, hostia z MS z Revúcej a rodáci z Čiernej Lehoty, dlhé roky žijúci v Košiciach a v Tatrách.
Slovo o histórii a súčasnosti základnej školy v Slavošovciach v podaní pani Milady Šikúrovej bolo veľmi zaujímavé a poučné.
Naše očakávania splnila i prehliadka rodného domu Pavla Dodšinského, kde k súčasnej expozícii vo výklade PaedDr. Milana Sajenka sme počúvali iba prívlastky - úžasné, brilantné...
Po krásnych slovách a obrazoch o našom rozprávkarovi Dobšinskom,  pred sebou sme mali skvostnú zaujímavosť Slavošoviec - Tunel pod Homôlkou.
Presun chôdzou k tunelu od Obecného úradu v Slavošovciach, samotný prechod tunelom, následne malým tunelom na koprášskej strane až na viadukt, je túra cca 5,5 km.  
Odmenou pre tých odvážnych, ktorí to zdolali, bol výhľad na okolie Magnezitoviec a Chyžného, nezabudnuteľné technické riešenie týchto inpozantných stavieb, ktoré zub času nahlodal len veľmi málo.
Prechod naspäť do Slavošoviec a presun do Chaty pod Hájom v Čiernej Lehote bol vytúženým cieľom. Tu nás totiž čakal navarený guľáš, ktorý bol výborný nielen preto, že všetci sme boli poriadne hladní, ale preto, že bol naozaj výborný a všetci účastníci udeľujeme kuchárovi „Rad zlatej varešky".
Malé sladké občerstvenie, výborné zákusky a koláče, spev pri harmonike bolo zavŕšením tohto krásneho dňa, na ktorý budeme iste všetci milo spomínať.
A na záver? Čo iné ako poďakovanie. Všetkým, ktorí boli akokoľvek účastní na tomto podujatí.
Matičiarom, deťom a hosťom, že boli ochotní prísť, pretože bez účastníkov niet podujatia.
Riaditeľke ZŠ PhDr. Darine Labošovej, že nám povolila vstup na pôdu školy, pani poslankyni OZ v Slavošovciach a zároveň učiteľke Milade Šikúrovej za jej slová, PaedDr. Milanovi Sajenkovi za jeho zanietený výklad a lásku k rozprávkarovi Dobšinskému a histórii Slavošoviec, poľovníkom zo združenia v Čiernej Lehote za prepožičanie chaty, pánovi Miroslavovi Figúrovi za jeho kuchárske umenie, členom MO MS v Čiernej Lehote za zorganizovanie tohto zaujímavého podujatia. Tešíme sa na budúce spoločné stretnutie.
Text: Ing. Darina Figúrová
Foto: Mgr. Michal Terrai

{gallery}kultura/matica/lehota/slavosovce{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3006 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!