utorok, 10 jún 2014 15:03

Dni mesta Dobšiná zavŕšili Turíčnymi sviatkami a nedeľným pochodom baníkov

Napísal(a) mestodobsina.sk
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

dobsina-DSCF0035aCelý uplynulý týždeň (2. - 8.6.2014) občania bývalého hornogemerského banského mesta žili oslavami XXII. Dní mesta Dobšiná. Podrobné informácie o nich priniesol portál mestodobsina.sk. Z ich obsahu vyberáme niektoré dôležité udalosti, ktoré boli pre tieto Dni charakteristické. Začneme tým, čo bolo na ich konci. Turícami. Ako sa uvádza, Turíce sa už tradične završujú slávnostnou nedeľou, ktorá sa nesie v znamení baníckych tradícií. Baníctvo je neodmysliteľné späté s Dobšinou a Turíčna nedeľa mu vzdáva hold. Verejné oslavy tohto sviatku začali už o pol deviatej pred baníckym domom, kde sa zišli baníci bratstva Bruderschaft, ale aj široká verejnosť pozostávajúca z obyvateľov mesta. Od baníckeho domu pokračoval sprievod na čele s dychovou hudbou mesta Dobšiná, naprieč námestím a hlavnou ulicou SNP. Na Zimnej ulici sa sprievod rozdelil, pričom evanjelickí veriaci išli na slávnostné služby Božie do evanjelického kostola a katolícki sa zúčastnili na slávnostnej omši v katolíckom kostole.
Je zaužívané, že od desiatej hodiny pochod mestom pokračuje, pričom pri pomníku v miestnom parku na ulici SNP sprievod vzdá úctu padlým. Tento rok tak za všetkých učinil predseda baníckeho združenia

Ing. Michal Neubauer. Následne sa za tónov dychovej hudby prítomní presunuli na Námestie baníkov. Tam zaznela báseň v podaní Márie Gazdíkovej, ale aj príhovor zástupkyne primátora mesta PaedDr. Anny Klausmanovej, ktorá ospravedlnila neprítomného primátora z dôvodu choroby. 

Ani vedenie mesta nezabúda na členov baníckeho združenia, kde je tradíciou, že na každé Turíce ocení štyroch z radov baníkov. Za zaslúžilú prácu v baníckom združení Bruderschaft boli pri príležitosti Turíc 2014 ocenení títo baníci: Ondrej Šipula, Ján Fajdek, František Gvizd, Ľudovít Sklenár. Všetci ocenení obdržali malé pozornosti a ďakovný list primátora mesta Dobšiná. Po slávnostnom ocenení boli všetci účastníci sprievodu pozvaní do Mestského kultúrneho strediska, kde ich čakal pestrý program v podaní Evanjelického speváckeho zboru, dychovej hudby mesta, ale aj folklórneho súboru Gemer. 

(zdroj: mestoDobsina.sk)

Súvisiace články:

 

SOBOTA - 7. jún

Odhalenie monolitu baníckej histórie

Deň vyznamenaní a zábavy

Čítať 4415 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!