×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/khkv/magda
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/khkv/magda
utorok, 22 marec 2011 19:31

Dobšiná sa hotuje osláviť 140. výročie sprístupnenia Dobšinskej ľadovej jaskyne Doporučený

Napísal(a) MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Horný Gemer si v tomto roku pripomína vzácne výročie súvisiace so sprístupnením jednej z najkrajších jaskýň sveta, ktorou je Dobšinská ľadová jaskyňa. K tomuto výročiu je spojené aj uvedenie novej poštovej známky z nášho regiónu do života. Preto Mesto Dobšiná, Správa slovenských jaskýň Liptovský Mikuláš, Zväz slovenských filatelistov, Slovenská pošta, a.s. si vás dovoľujú pozvať na slávnostnú inauguráciu poštovej známky Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá sa uskutoční pri príležitosti 140. výročia sprístupnenia Dobšinskej ľadovej jaskyne (1871 – 2011) dňa 15. 4. 2011 o 15.00 hod. na Mestskom úrade, ulica SNP 554 v Dobšinej.
Dobšinská ľadová jaskyňa sa nachádza v Slovenskom raji v spišsko-

gemerskom krase, v katastri mesta Dobšiná. Vchod do jaskyne  leží v nadmorskej výške 969 m, v severozápadnom svahu masívu Duča v blízkosti osady Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Objavil ju 15. júna 1870 Eugen Ruffiny v doprovode Gustáva Langa a Andreja Megu. Jaskyňu vytvorila rieka Hnilec pozdĺž tektonických porúch a medzivrstvových plôch vo svetlých druhohorných stredno-triasových vápencoch, ako súčasť väčšieho komplexu, tzv. Stratenskej jaskyne. Dobšinská jaskyňa vznikla asi pred 400-tisíc rokmi, keď sa mohutným rútením oddelila od toho systému. Vytvoril sa tak depresný tvar podzemných priestorov so stagnáciou studeného vzduchu, umožňujúci prirodzené zaľadnenie. Charakteristická je mohutným zaľadnením s výskytom podlahového ľadu, ľadopádov, ľadových stalagmitov a stĺpov. Množstvo ľadu dosahuje 110 100 m3. Dĺžka jaskyne dosahuje 1388 metrov,  z toho je 495 metrov sprístupnených verejnosti.
Ústredným priestorom jaskyne je Veľká sieň. Na dĺžku dosahuje 72 metrov, šírku 36 – 42 metrov a výšku 9 – 11 metrov. Charakteristická je mohutným výskytom podlahového ľadu s hrúbkou takmer 27 metrov. Dominantou Veľkej siene a zároveň symbolom jaskyne je dutý ľadový stalagnát Studňa. V rokoch 1891 až 1946 sa využívala na príležitostné korčuľovanie. Jaskyňa predstavuje významné zimovisko viacerých druhov netopierov. Najpočetnejšie sa vyskytujú netopier fúzatý (Myotis mystacinus) a netopier Brandtov (Myotis brandtii).  
Sprístupnená je od roku 1871. Prvýkrát bola pokusne elektricky osvetlená 10. júla 1881, potom až do roku 1887 príležitostne a od roku 1887 je osvetlená stabilne. Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najväčšie a najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete, v roku 2000 sa stala súčasťou svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
Na FDC je  znázornený jeden z mnohých stalagnátov vyskytujúcich sa v Dobšinskej ľadovej jaskyni.
Ing. Ľubomír Očkaik
ŠOP SR Správa slovenských jaskýň
(prevzaté z www.pofis.sk)

{jcomments on}

Čítať 4350 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!