×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/osobnosti/ratkova
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/osobnosti/ratkova
utorok, 10 august 2010 13:34

Do Ratkovej prišli mnohí ratkovskí rodáci s rodinami a tiež susedia z okolia Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V sobotu (7. augusta 2010) sa v Ratkovej stretli rodáci, krajania a sympatizanti tejto gemerskej obce. Pre hostí a návštevníkov bol pripravený program, ktorý otvorili slávnostné Služby Božie v Kostole ECAV a pietny akt pri pamätníku biskupa, básnika a prozaika Daniela Bacháta. Celý ročník, v poradí už tretí, sa niesol v duchu spomienky na tohto ratkovského rodáka. Ale nezabudlo sa ani na ostatných významných rodákov.
Herec Boris Farkaš, umelecký šéf divadla Astorka Korzo 90 a ratkovský rodák, zabavil všetkých prítomných svojim stvárnením rozhlasovej hry o Ratkovej s úryvkami v ratkovskom nárečí. Do Ratkovej prišiel tiež otec

a syn Borisa Farkaša a strýko Július Farkaš, ktorý je aj autorom spomínanej rozhlasovej hry. Ten si vo svojom vystúpení zaspomínal na ochotnícke divadlo v Ratkovej.
Slávnostnú reč o histórii Ratkovej predniesla a všetkých prítomných privítala starostka obce Mária Hirková. Za občianske združenie Naša Ratková vystúpila predsedníčka Eva Petrášová, ktorá hovorila o výsledkoch práce združenia, o jeho poslaní a ďalších cieľoch. Pani Magda Faklová, podpredsedníčka združenia, na privítanie zarecitovala báseň. Podujatie navštívil aj poslanec BBSK Ján Šeševička a viceprimátor Hnúšte Martin Pliešovský. Samozrejme – prišli mnohí ratkovskí rodáci s rodinami a tiež obyvatelia okolitých obcí.
V ďalšom programe sa predstavili spevom, tancom a básničkami deti zo ŽŠ v Ratkovej. Vystúpila tiež talentovaná malá speváčka Ľudmilka Astalošová z Vyšnej Pokoradze. Z Revúcej prišli pozdraviť Ratkovú – Spevácky zbor pri ZUŠ a Tanečný orchester Rytmus 60. Celým programom návštevníkov sprevádzala Milana Jutková.
V rámci sprievodných podujatí Cornelius Klacek prezentoval ukážky svojich prác a otvoril tvorivú dielňu. Slávnostne sa prvýkrát otvorili tiež dvere pamätnej izby, ktorá bude slúžiť ako malé ratkovské múzeum. Občianske združenie Valgata z Drienčan predstavilo knihu „Dobroty z Malohontu“ a vo svojom stánku ponúkalo ochutnávky jedál pripravených podľa receptov z tejto knihy. Veľký úspech mali bolestníky, šúľance s makom, gemerské guľky, a všetky zákusky a koláče. Pre každého, kto sa na ochutnávke pristavil, bolo pripravené vrecúško s bylinkami nazbieranými v okolí Ratkovej.
Za Gemersko-malohontské osvetové stredisko navštívila Ratkovú pani riaditeľka Darina Kišáková. Jej dojmy sú veľmi pozitívne a všetkým zainteresovaným na tomto podujatí, ale aj na iných aktivitách obce Ratková – zameraných na zachovávanie tradícií, kultúrnych hodnôt a pamiatok, srdečne ďakuje a želá veľa síl a úspechov do ďalšej činnosti.
Organizátormi podujatia boli Občianske združenie Naša Ratková, Obec Ratková, BBSK – Gemersko-malohontské osvetové stredisko a Cirkevný zbor ECAV v Ratkovej. Podujatie bolo realizované s príspevkom BBSK.

Jaroslava Jelchová, GMOS

FOTOGALÉRIA Z RATKOVEJ:
{gallery}kultura/osobnosti/ratkova{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 4998 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!