utorok, 16 júl 2013 19:35

Ratková je hrdá na svoju šesťstoročnú bohatú minulosť Doporučený

Napísal(a) mg
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V minulosti známa nielen na Gemeri obec Ratková si v týchto dňoch (13. júla 2013) slávnostne pripomenula šesťsté výročie prvej písomnej zmienky o obci zo 14. februára 1413. Podľa zachovaného dokladu, kde sa obec spomína, sa rodina Séčiová ponosovala na rodinu Derenčániovú. K tomuto výročiu krátko pred oslavami vyšla na našej stránke od jej rodáka, žijúceho v Košiciach, MUDr. Miroslava Ďurindu krátka skica, v ktorej autor zvýraznil niektoré zlomové medzníky, keď sa z okresného mestečka, s dovtedy rušným životom, stala málo významná dedina súčasnosti s rôznorodým obyvateľstvom a vysokou nezamestnanosťou.
Oslavy sa začali už v sobotu ráno slávnostnými bohoslužbami v Evanjelickom kostole, ktoré liturgovali: Mgr. Adriana Hrivnaková, Mgr. Dušan Hrivnak a ThDr. Jerguš Olejar PhD, senior Gemerského seniorátu. Pokračovali na námestí príhovorom zastupujúceho starostu Ratkovej Bc. Bobrovského a ocenením niektorých obyvateľov obce. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil tiež krst novej knihy „Ratková v premenách času a spomienkach“ od rodáka L. Bobáka z Košíc.  
Slávnostnú atmosféru v Ratkovej umocnilo vystúpenie ľudového súboru Háj z Rimavskej Soboty, ako aj kultúrny program, ktorý pripravili žiaci miestnej základnej školy. Sprievodným podujatím bola tiež návšteva pamätnej izby

a historických fotografií, čo využili viacerí rodáci žijúci mimo rodiska, aby si na niektoré udalosti takto pospomínali spoločne s terajšími obyvateľmi Ratkovej. O Ratkovej vieme, že v 15. storočí sa táto obec vyvinula na remeselnícke a obchodné stredisko okolia, vyrábalo sa tu železo (napríklad v roku 1564 pracovali v chotári 3 pece a 4 hámre). Po tureckých vpádoch sa rozmohli remeslá, ako garbiari, čižmári, súkenníci, plátenníci, valchári. V roku 1800 bolo v obci 310 majstrov a 116 tovarišov, svoje výrobky predávali po celej krajine. 
V roku 1827 celá obec vyhorela, v roku 1828 mala 160 domov a 1346 obyvateľov, v roku 1837 mala 1615 obyvateľov. V 2. polovici 19. storočia bola sídlom slúžnovského okresu (do roku 1919).
Úpadok remesiel za kapitalizmu vyháňal občanov za prácou do iných miest. Do boja proti fašistom sa zapojila väčšina obce. Po roku 1945 remeselnícke práce boli združené v prevádzkarni MNV. Svedectvom slávnej minulosti je zachované námestie, bývalá evanjelická škola z roku 1818, bývalá radnica, neskorogotický evanjelický kostol zo 16. storočia a zvonica z 18. storočia.
Okrem Ratkovej sa spomínajú aj Repištia, Forovo, Proša. Repištia v roku 1963 pripojili k Ratkovej. Obec bola v minulosti aj významným kultúrnym strediskom a pôsobilo tu veľa slovenských dejateľov.
V súčasnosti má obec 545 obyvateľov a kataster 1271 ha.
Občanom poskytuju služby pohrebnícke, v zdravotnom stredisku: v detskej, zubnej a gynekologickej ambulancii a v stanici záchrannej zdravotnej služby. Občania môžu využívať obecnú knižnicu a komunitné centrum. Nachádza sa tu: pošta, dve maloobchodné predajne, pneuservis, lesná správa. Obec prevádzkuje základnú a materskú školu, ktoré navštevujú školopovinné deti z Ratkovej a okolia. Obec vo výrobnom období prevádzkuje Pálenicu.
Fotografie, ktoré nám poskytol pán Karol Žigo z Revúcej, približujú ratkovské slávnosti a ich účastníkov a sú súčasťou tohto článku.

MG

{jcomments on}

 

Čítať 4801 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!