nedeľa, 16 december 2012 18:51

Turecký zvonček „Cintále“ na veži evanjelického kostola v Dobšinej opäť zvoní Doporučený

Napísal(a) Radovan Gdovin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 14. októbra 2012 tomu bolo 428 rokov, čo Turci vpadli do Dobšinej, vypálili ju a vyše 300 jej obyvateľov násilím odvliekli do zajatia (otroctva). Pri tejto príležitosti sa z našej kostolnej veže vždy o 21.00 hod. a potom o 03.00 hod. ozývalo zvonenie tzv. Tureckého zvončeka ako pripomienka vpádu Turkov a následne ich odchodu po 6 hodinách drancovania a vraždenia. Ten bol už niekoľko rokov nefunkčný a tak obyvateľom mesta túto tragickú udalosť, ktorá Dobšinú postihla,

nepripomínal svojim zvonením. Dnes môžem s radosťou konštatovať, že od 1.11.2012 Turecký zvonček „Cintále“ opäť zvoní. Bude zvoniť, aby nám i ďalším generáciám svojim vyzváňaním opätovne pripomínal, že  spokojnosť so sebou samým nie je namieste. Bude zvoniť, aby nám pripomínal, že bdelosti  nikdy nie je dosť. Bude  zvoniť, aby nám pripomínal, že je stále dosť toho, čo sa v našom živote dá zlepšiť, alebo niečo, čo je zlé, z neho odstrániť.  Bude  zvoniť, aby nám pripomínal, že Boha treba brať vážne a vzťah s Ním si treba dať do poriadku zavčasu. Bude zvoniť, aby nám  stále nanovo pripomínal, že  i milosť Božia má  svoje hranice a  že  trest  divokých  Turkov  sa  ani len nedá porovnať so spravodlivým hnevom  Pána  Boha,  ktorý  môže „udrieť“ v podstate kedykoľvek.
"Turecký zvonček" je po dlhšej odmlke od 1.11. 2012 od 21.00 hod. opäť v plnej prevádzke. Bolo vymenené srdce zvonu, nakoľko to, čo tam bolo predtým bolo aboslútne nevyhovujúce. Zvonček bol vyvážený, odborne nastavený, boli nainštalované digitálne hodiny a samotný elektormagneticý pohon. Žiaľ, treba povedať, že neodborné zásahy na zvončeku v minulosti, viedli až k tomu, že zvonček praskol a musel byť zvarovaný. I táto procedúra sa nevykonala odborne, ale bola takpovediac sfušovaná. Opätovnä inštalácia vyzváraného zvončeka bola opäť neodborná, nakoľko nevhodné srdce bilo na miesto zvaru. Treba vážne povedať, že vlastne môžeme byť šťastní, že zvonček túto tortúru kadejakých "odborníkov" prežil a že ešte vôbec existuje a môže zvoniť. Týmto chceme poďakovať pánovi Ladislavovi Kovácsovi (firma Tempest) za profesionálny prístup a za záchranu historického dedičstva mesta Dobšiná. Zvonček je skutočne malý (priemer má len 38cm). Pri jeho zvonení netreba preto čakať, že svojimi decibelmi ochromí celé mesto. Bude zrejme počuteľný len v bližšom okolí evanjelického kostola. Je však nastavený na optimum, t.j. ani príliš hlasno, ani príliš slabo. Nakoľko súčasné srdce zvonu, ktoré je vyhovujúce a nie deštruktívne pre zvon, bije na iné miesto ako predtým, zvuk zvončeka sa môže zdať ako "tupý".  Postupom času však zvuk bude stále jasnejší a ostrejší. 
Radovan Gdovin
zborový farár - konsenior

Poznámka MG: Na stránke Evanjelického zboru v Dobšinej som sa dozvedel, že zvonček je znovu funkčný a s pravidelnosťou odbíja na veži kostola určený čas aj vďaka zbierke, ktorou dobšinský evanjelický zbor vyzval spoluobčanov mesta dobrovoľne prispieť na obnovu historického kultúrneho dedičstva mesta Dobšiná. Mnohí neváhali a prispeli na číslo zborového účtu: 11613662/5200 podľa svojej možnosti. Aj keď sa vyzbieralo vyše 730.- €, v zbierke sa stále pokračuje. Bližšie  informácie nájdete na adrese webstránky www.ecavdobsina.sk.

{jcomments on}

 

Čítať 4540 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!