×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/sliz
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/sliz
nedeľa, 17 február 2013 20:59

V našej obci žije mnoho občanov, ktorých predkovia boli priamymi účastníkmi odboja Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Oblastná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Rožňave má v súčasnosti vyše 20 základných organizácií, ktoré pôsobia v jednotlivých obciach v okresoch Rožňava a Revúca. Jednou z nich je ZO SZPB v Rakovnici, ktorá má 11 členov. Predsedom základnej organizácie je Ing. Ondrej Lorko, tajomníkom Mgr. Ladislav Fábián.
K  cieľom našej ZO v Rakovnici patrí predovšetkým pripomínať účasť našich spoluobčanov v národnooslobodzovacom procese a nezabúdať na

priamych účastníkov SNP. V obci a jej okolí sa nachádzajú pamätníky, ktoré nám pripomínajú ťažké obdobie II. svetovej vojny s menami padlých našich spoluobčanov. Na znak úcty a vďaky k nim, našou snahou bude udržiavať pamätníky a ich okolie v dobrom, čistom stave. V spolupráci s obcou, ZPOZ-om a ďalšími organizáciami, ktoré v našej obci pôsobia, chceme organizovať spomienkové akcie, pripomínať si najmä začiatok SNP a koniec II. svetovej vojny.
Naša ZO počtom členov nie je veľká, ale v našej obci žije mnoho občanov, ktorých predkovia boli priamymi účastníkmi odboja. Preto budeme veľmi radi ak sa nám podarí rozšíriť naše rady práve o nich, ale rovnako privítame medzi nami aj ostatných spoluobčanov rovnakého zmýšľania, ktorým nie je ľahostajný odkaz SNP a pamiatka obetí II. svetovej vojny.
Slovenský zväz protifašistických bojovníkov je občianskym združením pôsobiacim na území Slovenskej republiky na základe zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov, Združuje občanov SR a účastníkov boja za národné oslobodenie a proti fašizmu, za demokraciu a sociálnu spravodlivosť, ktorí súhlasia s jeho pôsobením, poslaním a cieľmi, programovým zameraním a ustanoveniami Stanov SZPB.

Hlavným poslaním Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov
je:

˜     presadzovať demokratický a humánny odkaz národnooslobodzovacieho boja začatý štúrovcami, ktorý vyvrcholil Slovenským národným povstaním, v súlade s princípmi obsiahnutými v Charte ľudských práv a Ústave SR.
˜     odsudzovať a odmietať všetky pokusy o znevažovanie SNP a skresľovanie výsledkov druhej svetovej vojny, pokusy o rehabilitáciu ľudáckeho režimu na Slovensku a glorifikáciu jeho vedúcich činiteľov, dbať o to, aby história boja proti fašizmu a za národné oslobodenie bola vysvetľovaná pravdivo.
˜     verejne vystupovať proti extrémnym silám propagujúcim násilie, odmietať nacionalizmus, xenofóbiu, rasizmus, antisemitizmus, intoleranciu, aktivizujúce sa anarchistické, neoľudácke a neofašistické organizácie a naďalej sa usilovať o zachovanie mieru.
Dr. Jozef Sabo
Foto: autor



{jcomments on}

Čítať 3447 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!