×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/ivado
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/pomnik
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/bridlice
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/ivado
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/pomnik
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/bridlice
utorok, 26 júl 2011 11:18

Na odpustovej slávnosti na Iváďove pútnici vyjadrili aj úprimnú vďaku odchádzajúcemu direktorovi Saleziánov Don Bosca v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Silvia Lengová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V životopise svätých nachádzame, že svätá Mária Magdaléna (Magdalská, z Magdaly) je biblická svätica, ktorú po Panne Márii spomínajú evanjeliá najviac. Patrila medzi ženy, ktoré sprevádzali Krista, podľa možností mu slúžili, stáli pod jeho krížom a boli prvými svedkami jeho vzkriesenia.
Západná kresťanská tradícia od čias sv. Gregora Veľkého (koniec 6. stor.) stotožňovala Máriu Magdalskú s hriešnicou, ktorá Ježišovi umývala nohy slzami a utierala ich svojimi vlasmi (Lk 7,36-50). Kristus jej odpustil mnohé hriechy, lebo preukázala veľkú lásku. Západní cirkevní otcovia spájali túto udalosť so zmienkou evanjelií,

že Ježiš vyhnal z Márie Magdalény sedem zlých duchov (Mk 16,9; Lk 8,2). Preto pokladali túto sväticu za kajúcnicu, za obrátenú hriešnicu.
Každoročne sa na sviatok tejto svätice koná na Iváďove v malom kostolíku, pochádzajúcom z 13. storočia a nachádzajúcom sa nad obcou Rakovnica, odpustová slávnosť. Vlani sa kvôli nepriaznivému počasiu presunula slávnosť do dediny - do kostolíka, ktorý je zasvätený sv. archanjelovi Michalovi. Aj tohto roku mrakom ešte v nedeľu ráno viseli nohy až po zem. Napriek tomu sa pred desiatou hodinou zišlo niekoľko ľudí, ktorí s radosťou na toto krásne miesto prišli. Počas konania slávnosti ľudí z okolia, ale aj z väčšej diaľky pribúdalo a dokonca na malú chvíľku sa na pútnikov usmialo aj slniečko.
Svätú omšu celebroval Don Ivan  Žitňanský a Don Patrik Mock. V homíli sa veriacim prihovoril Don Patrik. Vyzdvihol príklad sv. Márie Magdalény ako ženy, ktorá veľmi milovala Boha a preto jej bolo veľa odpustené. Aj v dnešnej dobe je láska k Bohu a láska k blížnemu naliehavou výzvou pre všetkých ľudí.  Záleží len na nás, či svoje srdce tomuto volaniu zvnútra odomkneme. Každoročne na tomto mieste prosíme za mládež našej farnosti, aby si zachovala čistotu  a aby sa rodičia stali príkladom a svedkami viery pre svoje deti.
Na záver svätej omše veriaci z Rakovnice a Rožňavského Bystrého vyjadrili úprimnú vďaku odchádzajúcemu direktorovi Saleziánov Don Bosca v Rožňave - Donovi Ivanovi Žitňanskému, ktorý pôsobil v Rožňave deväť rokov a veriacich z týchto dvoch obcí si zobral pod svoj patronát.   
Po svätej omši kňazi posvätili prameň sv. Márie Magdalénky, aby sa mohol každý touto vodou občerstviť a odniesť si milosti plynúce z jej užívania aj do svojich domovov.
Už tradične bol pre všetkých účastníkov púte pripravený výborný guláš a dobré víno. V dobrej rodinnej atmosfére sa nieslo toto krásne stretnutie až do prvých kvapiek výdatného dažďa.
Vďaka Ti, Bože, za ľudí, ktorí toto miesto pripravili na túto slávnosť, vďaka Ti aj za úžasných kňazov a vďaka za kroky a srdcia všetkých tých, ktorí prišli k sv. Márii Magdaléne a odchádzali možno o malý kúsok lepší.

















Silvia Lengová
Fotografie: Dr. Jozef Sabo
{gallery}obsah/rakovnica/ivado{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3148 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!