×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/zvier
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/maliar
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/tradicie/vatra
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/zvier
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/maliar
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/tradicie/vatra
pondelok, 01 august 2011 17:34

Väčšina dedinčanov už nepestuje, nechová. Ak sú výnimky, tak je radosť pozrieť sa na peknú úrodu, nádherné zvieratá Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V minulosti bola dedina spájaná s pestovaním zeleniny, obilia, zemiakov, repy, krmiva, chovom hospodárskych zvierat. To je už za nami. Pozemky sú prenajaté poľnohospodárskym podnikom. Sem-tam sú farmári, ale nie je ich veľa.
Dnes dedina žije podobne ako mesto. Pestuje sa toho veľmi málo.  Zopár metrov štvorcových stačí na základnú zeleninu a pár koreňov zemiakov. To, čo obyvatelia obce potrebujú, si nakúpia, tak ako v meste. Jeden, druhý, tretí supermarket a máte všetko čo potrebujete. Bez obrábania pôdy, sadenia, ošetrovania, až po zber. A dokonca lacnejšie.
Jedno sa nedá uprieť. Doma pestované je ekologicky najčistejšie, aké 

len môže byť. To je bio s veľkým B. A keď sa niečo chová pre radosť, kúpia sa vyliahnuté kuriatka, kury, morky, kačičky, husi. Ten čas, keď sa všetko dochovalo doma, je preč.
My sme tohto roku objavili, i keď len náhodou, že v istej rodine sa vyliahli kuriatka. Bolo to prekvapenie aj pre samotných majiteľov. Sliepka im začala kvokať, tak ju na skúšku „podsypali“. No a bola statočná a kurčiatka sú na svete a majú sa k životu.
Okrem kurčiatok sa našli aj chovatelia oviec. Nie sú to veľké stáda, len taká malá skupinka. Okrem tradičných oviec majú aj ovce kamerunské. Sú v páre ovečka a baran. Pozrite si ich na fotografiách.
Väčšina dedinčanov už nepestuje, nechová. Ak sú výnimky, tak je radosť pozrieť sa na peknú úrodu, nádherné zvieratá. Aj tým sa môže pochváliť obec Rakovnica.
Text a foto: Dr. Jozef Sabo

 {gallery}obsah/rakovnica/zvier{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3169 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!